Kolašin: Ulegnuća ili ispadanje kockica pokazali da je "novo ruho" centra traljavo "skrojeno"

Rekonstrukcija te ulice i dijela trga, uz popravljanje je propusta rekonstrukcije centra grada, je formalno završena prije 14 godina

4689 pregleda 97 reakcija 9 komentar(a)
Ulica vojvode Mine, Foto: Dragana Šćepanović
Ulica vojvode Mine, Foto: Dragana Šćepanović

Rekonstrukcija Ulice vojvode Mine u centru Kolašina neće biti završena ni ove godine, iako je kraj tog posla aktuelna vlast najavljivala još za lani. U međuvremenu, objasnila je nedavno sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević, iskrslo je mnogo teškoća koje su usporile taj projekat.

Rekonstrukcija te ulice i dijela trga, uz popravljanje je propusta rekonstrukcije centra grada, je formalno završena prije 14 godina. Ulegnuća ili ispadanje kockica, odmah su pokazali da je “novo ruho“ gradskog centra traljavo “skrojeno“, ali i papreno plaćeno. Tokom kišnog perioda, taj dio centra grada, izbjegavaju i pješaci i vozači.

Ulica vojvode Mine i sada je, uprkos brojnim popravkama minulih godina, puna rupa i prekrivena vodom.

Tenderska procedura za rekonstrukciju te ulice trebalo bi da počne do kraja godine. Na proljeće 2021, najavila je Rakočević, moguće je da počnu i radovi.

“To je jedan od najznačajnijih projekata i nije bitan samo zbog toga što će se rekonstruisati ulica i dio trga površinski, to jest, kaldrma, što u startu nije odrađeno kako treba. Taj projekat obuhvata i izgradnju fekalne kanalizacije za najuži centar grada, jer mi imamo u centru grada stambene zgrade koje su na septičkim jamama godinama. Imali smo probleme u izradi tehničke dokumentacije u vezi s određenim instalacijama, ali i kada je riječ o eksproprijaciji“, kazala je Rakočević.

Ona objašanjava da rekonstrukcija podrazumijeva i izmjenu vodovodne i fekalne kanalizacije, ali i preslaganje kockica. U jednom dijelu, rubom Trga borca, kaže Rakočević, nema ni atmosferske kanalizacije, što dodatno pogoršava stanje.

“Prilikom postavljanja kockica kaldrme nije poštovan princip da je u ovakvim sredinama dubina mržnjenja vode 80 centimetara. Zbog toga je mržnjenje pomjerane kockice i došlo je do ulegnuća. Imamo, inače, jako lošu infrastrukturu u centru grada. Vodovodna, atmosferska i fekalna kanalizacija su nepotpuno izgrađene. To je trebalo rješavati mnogo ranije i šta god krenemo da radimo, nailazimo na problem“, objasnila je Rakočević.

Krajem 2011. godine do odbornika, ali i do novinara, prvi put su došle informacije o cijeni izvođenja dijela radova na rekonstrukciji centra Kolašina.

Prema tim informacijama, na različite radove u okviru tog projekta potrošeno je 1,6 miliona eura, a isplate su obavljane dugo poslije okončanja projekta.

Radove je izvodilo bjelopoljsko preduzeće “Perošević“. Dokumentacija vezana za taj, kao i za još neke opštinske poslove u ljeto 2011. godine, bila je predmet interesovanja inspektora i vještaka, tokom istrage u kolašinskoj lokalnoj upravi, u pretkrivičnom postupku, po nalogu državnog tužioca. Istraga je pokrenuta na osnovu tužbe OO SDP protiv tadašnjeg gradonačelnika Milete Bulatovića i predsjednika SO Mila Šukovića.

Bonus video: