Smijenjen komandir policije u Budvi

Nova Vlada još nije oformljena ali je stigla već prva kadrovska promjena u Upravi policije

52026 pregleda 678 reakcija 13 komentar(a)
Carević i Radović u razgovoru sa Kovačevićem tokom protesta ispred zgrade Opštine Budva (arhiva), Foto: Vuk Lajović
Carević i Radović u razgovoru sa Kovačevićem tokom protesta ispred zgrade Opštine Budva (arhiva), Foto: Vuk Lajović

Još uvijek aktuelni direktor Uprave policije Veselin Veljović na kolegijumu u petak smijenio je komandira policije Centra bezbjednosti Budva Slobodana Kovačevića, a na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg zamjenika Dejana Rakočevića.

"Vijesti" saznaju da je kolegijum UP prihvatio zahtjev Kovačevića za premještaj, koji je on tražio još početkom godine, te da je to bio jedan od razloga što je došlo do rokade na važnoj poziciji u CB Budva.

Smijenjeni komandir predvodio je policijsku akciju 24. juna ove godine kada je u metropoli crnogorskog turizma došlo do nezadovoljstva ali i nerada zbog više nego sumnjive promjene vlasti u budvanskom parlamentu.

Policija je tada, nakon što je odlazeći premijer Duško Marković sa skupštinske govornice poručio da “stvari u Budvi može riješiti za 15 minuta”, suzavcima i silom razbila proteste ispred stanice policije i zgrade Opštine.

Na nekoliko snimaka objavljenim u medijima, vidjelo se kako policija u nekoliko situacija grubo krši ovlašćenja i prekomjernom silom zlostavlja građane, koji su se bunili zbog načina na koji je smijenjena dotadašnja vlast u Budvi.

Zbog akcije policije u Budvi istragu je otvrorila i Unutrašnja kontrola MUP-a, koja je već utvrdila da je u nekoliko slučajeva došlo do prekoračenja ovlašćenja.

Kovačević se tog dana zamjerio novoj-staroj gradskoj upravi, pa je bilo jasno da kada dođe do preuzimanja vlasti i na državnom nivou i reformi u bezbjednosnom aparatu, on neće biti više poželjan na toj poziciji unutar policijske hijerarhije.

"Vijesti" saznaju i da je administracija novog gradonačelnika Marka Bata Carevića već spremila spisak na kome je više od 20 policijskih službenika Centra bezbjednosti Budva, među njima je i Kovačevićevo ime, a za koje će tražiti od nove postave u UP da više ne da rade na tim pozicijama ne samo u Budvi, več i u cijelom policijskom aparatu.

Carevićeva administracija policajce i starješine sa spiska direktno okrivljuju za dešavanja 24. juna.

Na drugoj strani, smijenjenog Kovačevića u sadašnjoj postavi Uprave policije ne vide kao “podobnog” starješinu, jer se unutar službe kotira kao neko ko intimno podržava aktuelnu vlast u Budvi, te da je, navodno, on i lično nedavno čestitao Careviću na novom mandatu.

Kovačević je i 2013. godine smijenjen, takođe, sa mjesta komandira na zahtjev tadašnjeg načelnika CB Budva Mija Bulatovića, da bi 2015. kada je Darko Ćorac preuzeo rukovodjenje budvanskom policijom ponovo vraćen na mjesto komandira.

U izvještajima Uprave policije, Budva je u proteklih nekoliko godina bila primjer povećane bezbjednosti, jer je statistička stopa kriminaliteta prepolovljena.

Bonus video: