Česme danima suve u Prošćenju

Vodovod rađen prije 35 godina za potrebe ambulante. U međuvremenu se priključilo duplo više potrošača nego što je bilo predviđeno. Izgradnjom novog voda dio kuća ostao je na vodu koji je star tri i po decenije

1956 pregleda 0 komentar(a)
Crijevo kojim iz druge MZ odvode vodu u svoj bazen, Foto: Privatna arhiva
Crijevo kojim iz druge MZ odvode vodu u svoj bazen, Foto: Privatna arhiva

Problemi sa vodosnabdijevanjem u Stričini, zaseoku mojkovačkog sela Prošćenje, traju već duže a minulih dana su kulminirali, kažu mještani. Česme su suve u dijelu sela iz kojeg je petnaestoro djece krenulo u školu.

Prema riječima mještanina Jovice Stanića, vodovod je rađen prije 35 godina, za potrebe ambulante. U međuvremenu se, kaže on, “priključilo duplo više potrošača nego što je bilo predviđeno“.

“Oni koji su se naknadno priključili stvorili su problem i sebi i nama. Broj korisnika je enormno povećan, a voda se nije pojačala na izvorištu. Ovih dana je užasna situacija. Da bi djecu spremio za prvi dan škole, bio sam prinuđen da ih vozim do grada do sestre da se istuširaju. Iste muke muče i ostale komšije. Nemamo vode za osnovno održavanje higijene“, kazao je Stanić “Vijestima“.

Isti problemi i u domaćinstvima Žarka Medojevića i Tomaša Stanića. Količina vode koja se preko noći skupi u cijevima, objašnjavaju, nije dovoljna ujutro ni za umivanje.

Sagovornici “Vijesti“ objašnjavaju da je prije nekoliko godina lokalna uprava u saradnji sa resornim ministarstvom uradila novi vod za zaselak Sloatina. To je, tvrde, koštalo 60.000 eura, a nikome nije dobro donijelo. Navodno, na izvorištu nije rađeno ništa za povećanje izdašnosti.

“Uzaludan je to posao bio. Urađen je novi bazen i vodovod za korisnike Slatine, a opet je izostala izrada kaptaže na izvorištu Vrelo i vode je svima manje. Nadležni ništa nijesu uradili da to poprave i srede. Izradom novog voda nastaju naše muke i problemi, jer je naš zaselak ostao na vodu koji je star tri i po decenije i na kojem, u međuvremenu, nije uložen ni euro“, objašnjava Jovica Stanić.

On je, kako tvrdi, kao član odbora za vodu podnio molbu predsjedniku Opštine Ranku Mišniću, tražeći da se utvrdi da li je vodoizvorište na društvenoj ili privatnoj imovini.

“Očigledno je da nema volje da se to riješi sa čovjekom na čijoj je imovini, navodno izvorište. Tražili smo da se utvrdi da li je izvorište na privatnoj ili društvenoj imovini. Ako je na privatnoj da se ono proglasi za opšte dobro i da se pristupi izradi kaptaže, a ako nije privatna imovina da se odmah krene u relaizaciju tog posla“, objašnjava Stanić.

Zaselak Stričine u Prošćenju
Zaselak Stričine u Prošćenjufoto: Privatna arhiva

Mještani Stričine kažu i da im problem stvaraju “ljudi iz druge mjesne zajednice“. Navodno, oni “bespravno improvizovanim crijevom priključuju vodu u svoj bazen“. Ni povodom toga, tvrde sagovornici “Vijesti“, nadležni ništa nijesu učinili.

“Prošćenje je nakad bilo simbol sloge, a o jedinstvu mještana našeg sela nadaleko se čulo. Nažalost, raznim pritiscima i ucjenama, posvađani smo i razdvojeni. Problemi onih koje žive u našem zaseoku su, zaista, ogromni. Bez, bar za osnovne higijenske potrebe se ne može. Ako se ovakvo staje nastavi i nadležni ništa ne učine, prinuđeni smo da se zajedno sa djecom okupimo ispred Opštine i tu ostanemo, sve dok nam ne riješe problem“, kazao je Stanić.

Opština: Problem su sušni period i imovinski odnosi

Iz Opštine Mojkovac tvrde da je rekonstrukcija kaptaže urađena prije šest godina “kada su izgrađene dvije komore“.

“Prije tri godine izgrađen je i novi bazen kapaciteta 12 metara kubnih za zaseok Gornje polje u naselju Slatina, sa kojeg se, prema urađenom projektu, snabdijeva 14 domaćinstava. Problem vodosnabdijevanja nastaje u periodu od avgusta do oktobra, koji je sušni period, kada se kapacitet vodizvorišta smanjuje zbog smanjene količine atmosferskih padavina. Međutim, u istom periodu dolazi do pojačane potrošnje vode, odnosno nenamjenskog i prekomjernog trošenja vode (pečenje rakije)“, saopštili su iz kabineta predsjednika Opštine.

Da bi se trajnije riješio problem vodosnabdijevanja, objašnjavaju, Opština je uradila projekat rekonstrukcije vodozahvata, kojim je predviđeno zahvatanje cjelokupne vode sa vodoizvorišta. Time bi se, tvrde, “obezbijedila dovoljna količina vode i u najsušnijem periodu u kom se voda najviše i nenamjenski troši”.

“Do realizacije projekta još nije došlo iz razloga neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na vodozahvatu. Opština je više puta pokušavala sa predstavnicima MZ Gostilovina da riješi nastali problem, ali dogovor se do sada nije mogao postići. Napominjemo da predmetnim vodovodom gazduju mjesne zajednice i odbori za vodu, i vjerujemo da ćemo u narednom periodu uspješno riješiti ovaj problem“, objašnjavaju u Opštini.

Podsjećaju da je stari vodovod sa crijevom presjeka od dva cola snabdijevao zaselak Stričinu i naselje Slatinu. Kako kažu, rekonstrukcijom vodovoda zaselak Stričina je sam ostao na starom vodovodu - presjeka dva cola i priključen je na novo izgrađenu zasebnu komoru.

Bonus video: