Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja korita i obala Morače

Cilj konkursa je, kako je saopšteno, izbor idejnog rješenja koje će na najbolji način uspostaviti vezu između grada i rijeke, a građanima i posjetiocima Podgorice obezbijediti novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju

3580 pregleda 90 reakcija 6 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock

Glavni grad Podgorica raspisao je danas međunarodni Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače. Cilj konkursa je, kako je saopšteno, izbor idejnog rješenja koje će na najbolji način uspostaviti vezu između grada i rijeke, a građanima i posjetiocima Podgorice obezbijediti novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju.

Od učesnika na konkursu se očekuje da ponude rješenje koje će, uz uvažavanje kako izgrađenih struktura, tako i specifičnih morfoloških odlika lokaliteta, postaviti osnove novog, interaktivnijeg odnosa grada i rijeke. Osim ostvarenja visokih ambijentalnih vrijednosti i atraktivnosti dizajna, potrebno je omogućiti pristup rijeci za najrazličitije grupe korisnika, ističu iz Glavnog grada.

"U cilju aktivnog korišćenja prostora i pospješivanja društvenih kontakata, zahvat Konkursa potrebno je obogatiti novim adekvatnim sadržajima, koji će podstaći stanovnike i posjetioce Podgorice na češći boravak pored rijeke. Posebnu pažnju, navode, potrebno je posvetiti povezivanju obala sa parkovskim površinama u neposrednom okruženju, konekciji sa mostovima i finalno sa urbanim tkivom", navodi se u saopštenju.

Učesnicima konkursa se ostavlja sloboda da predlože uređenje obje obale, samo jedne obale ili obje obale naizmjenično, na osnovu sprovedenih analiza postojećih i novoprojektovanih sadržaja.

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove definisane Raspisom konkursa i Konkursnim zadatkom.

Konkurs će biti otvoren do 14. decembra ove godine.

Bonus video: