pokrenuli kampanju u crnoj gori

WWF: Mini hidroelektrane nisu efikasne, izgradnjom njih svi gubimo

Oni ističu da je glavni motiv za gradnju preko 50 projekata mHE na 33 crnogorske rijeke uspostavljeni društveno – ekononomski neprihvatljiv i finansijski štetan sistem podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE)

11252 pregleda 88 reakcija 4 komentar(a)
Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, Foto: Shutterstock
Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, Foto: Shutterstock

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana (mHE) na Balkanu - "jer je to igra u kojoj svi gubimo".

Iz WWF-a su saopštili da su mHE štetne su za životnu sredinu jer zagađuju i isušuju rijeke, iako energiju crpe iz obnovljivih izvora.

"Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nijesu ni efikasne — iako im je 2018. na Balkanu bilo dodijeljeno 70 odsto državnih podsticaja, proizvele su samo 3,6 odsto ukupne električne energije. Izgradnjom malih hidroelektrana svako od nas gubi, i to višestruko - gubi rijeke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mjesta i još mnogo toga", kazali su iz WWF-a.

Oni ističu da je glavni motiv za gradnju preko 50 projekata mHE na 33 crnogorske rijeke uspostavljeni društveno – ekononomski neprihvatljiv i finansijski štetan sistem podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE).

"Zahvaljujući ovom sistemu crnogorski potrošači su od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplatili investitorima u mHE 13,4 miliona eura subvencija. Prema tome, isplativost ovih projekata izrazito je velika za investitore, dok građani plaćaju uvećane račune za električnu energiju i gube prirodne vrijednosti i resurse. Da podigne svijest o svim ovim gubicima, WWF je pokrenuo kampanju u Crnoj Gori i regionu s ciljem obustavljanja davanja državnih podsticaja za male hidroelektrane jer bi bez njih većina od čak 2.700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena. Nemoj i ti biti gubitnik, potpiši peticiju na losingrivers.com/cg i pridruži se borbi za spas rijeka u Crnoj Gori i regionu", poručili su iz WWF-a.