Manje svadbi, ali i razvoda u doba pandemije

Statistika pokazuje da je u aprilu, maju i junu bilo znatno manje umrlih nego u istom periodu lani

21025 pregleda 93 reakcija 4 komentar(a)
Sala za vjenčanje u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Sala za vjenčanje u Podgorici, Foto: Zoran Đurić

Epidemija koronavirusa uticala je na to da se u Crnoj Gori značajno smanji broj vjenčanja, ali i razvoda, kao i ukupan broj preminulih. U vrijeme korone bilo je i manje odseljavanje iz nerazvijenih opština, pokazuju podaci o takozvanom prirodnom kretanju stanovništva Uprave za statistiku Monstat.

U aprilu, maju i junu ove godine ukupan broj umrlih iznosio je 1.408, dok su u istom pariodu prošle godine preminule 1.562 osobe.

U istom periodu ove godine rođeno je 1.616 beba, a lani 1.730.

Epidemija kao i mjere Nacionalnog koordinacionog tjela (NKT) o zabrani svadbi i vjenčanjima samo uz mladence i kumove, uticale su da se broj parova koji staju “na ludi kamen“ smanji za 74 odsto. Za ova tri mjeseca 2020. godine bilo je ukupno 235 vjenčanja, a u istom periodu prošle godine 890.

Izolacija, karantin i držanje distance od dva metra prepolovili su broj razvoda u periodu korone, a možda je na pad uticao i otežan rad sudova što je produžilo zajednički život posvađanim bračnim parovima. Prema podacima Monstata, u aprilu, maju i junu ove godine zvanično je okončano 85 brakova, dok je u istom periodu prošle godine ta brojka iznosila 173.

U periodu januar - jun sklopljena su ukupno 663 braka, dok je bilo 257 razvoda.

Prema podacima Monstata, matičari u Šavniku za ovih šest mjeseci nijesu imali puno posla. Nijesu imali nijedno vjenčanje i razvod, dok su se rodile svega dvije bebe, a devet osoba je preminulo.

Najmanje vjenčanja bilo je u Mojkovcu, samo jedno, dok su po dva bila u Plužinama i Andrijevici, tri u Kolašinu, a po četiri u Gusinju i na Žabljaku. Žabljak je i jedina crnogorska opština gdje je bilo više razvoda nego vjenčanja - 5:4.

Najviše se na “ludi kamen“ stajalo u Podgorici, gdje je bilo 210 vjenčanja, a zatim slijede Nikšić sa 83, Bar sa 56 i Rožaje sa 52 novozaključena braka. Razvoda za ovih šest mjeseci nije bilo u čak 11 opština - Andrijevici, Budvi, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Šavniku, Tivtu i Tuzima.

Najmanje razvoda bilo je u Ulcinju, samo jedan na istovremeno 20 sklopljenih brakova, zatim slijede Pljevlja sa dva sudski zavedena raskida i Kotor i Berane sa po četiri.

Za ovih šest mjeseci u Crnoj Gori su rođene 3.373 bebe, dok su istovremeno umrle 3.132 osobe. Prirodni priraštaj je iznosio 24, dok je lani, kada je bila veća smrtnost, prirodni priraštaj bio negativan - minus 51.

Od ukupnog broja rođenih do kraja juna, 1.709 je dječaka i 1.664 djevojčice. Više djevojčica nego dječaka rođeno je u Andrijevici, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Tivtu, Tuzima i Ulcinju. Najveća razlika u korist djevojčica bila je u Herceg Novom - 90 napram 64 dječaka, kao i u Tuzima 44:28.

Znatno više dječaka nego djevojčica bilo je u Baru 121:97, Beranama 82:59, Rožajama 81:63 i Mojkovcu 17:11.

Smanjeno iseljavanje sa sjevera

Od početka nove godine do kraja avgusta prebivalište iz jedne u drugu opštinu promjenilo je 3.235 građana, a lani u istom periodu 4.445.

Iz Bijelog Polja se odselilo 307 osoba, a lani 504, iz Nikšića 342, a prošle godine u istom periodu 453.

Iz Berana su za ovih osam mjeseci 174 stanovnika otišla u druge gradove, a lani u istom periodu 254, dok se iz Pljevalja sada odselilo 132, a prošle godine 215.

U Podgoricu se doselilo 1.065 novih stanovnika, a lani je u ovom periodu ta brojka iznosila 1.543. U Budvu je došlo 247 ljudi, a prošle godine 445.

Do znatnog smanjenja “kretanja stanovništva“, kako to Monstat naziva, moguće da je došlo jer su građani zbog epidemioloških mjera i ekonomske neizvjesnosti odustajali od preseljenja, a vjerovatno i zbog toga što u ovoj situaciji nijesu željeli da čekaju u redovima ispred šaltera MUP-a da ozvaniče odjavu i prijavu prebivališta.

Navalica na Andrijevicu, Šavnik, Petnjicu...

Statistika pokazuje da ima i opština na sjeveru gdje je više doseljavanja nego odseljavanja, tako se u Andrijevicu za osam mjeseci doselilo 88 građana, a odselilo 37, u Gusinje je stiglo 18 novih stanovnika a otišlo šest, dok je u Petnjicu došao 51 a odselilo 14 građana.

Šavnik je dugo bio jedina „korona fri“ opština što je možda i razlog da se u njega tokom ovog perioda dosele 74 nova žitelja a otišlo ih je 37, takođe na Žabljak se doselilo 52 a odselilo 29.

Bonus video: