Mještani Kraljskih Bara poručili - "nema odustajanja, nadležni da ukinu koncesije za mHe"

Koncesije za vodotoke u Kraljskim Barama dobila je podgorička firma "Dekar"

3460 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Što prije ukinuti sve koncesije za izgradnji mini hidrocentrala (mHE) na vodotocima Crnja, Čestogaz i Ljubaštica poručili su mještani Kaljskih Bara nadležnim sa još jednog protesta u tom selu.

Osim što su odlučni u stavu da ne dozvole gradnju mHE na tim rječicama, zahijevaju i vraćanje devastiranog prostora u prvobitno stanje.

Poručili su i da, uprkos lošem vremenu, nastavljaju svoju borbu za svoje rijeke kao i do sada.

"Mještani ne odustaju bez obzira na sve vremenske prilike i neprilike. Ovdje definitivno namjeravamo da stanemo na kraj ovom prljavom poslu. Što prije da se ukinu sve koncesije na izgradnji tri mHE i da se sve što je bilo nečisto u ovom prljavom poslu isčisti do kraja. Svi složno, do pobjede za sve crnogorske rijeke –Ni kap", kazao je predsjednik Mjesne zajednice Milovan Labović.

Koncesije za vodotoke u Kraljskim Barama dobila je podgorička firma "Dekar".

Mještani od sredine jula na vodotocima organizuju danonoćne straže, sprječavajući nastavak radova, a jednom sedmično organizuju i proteste pored korita Čestogaza.

Kako su saopštili minule sedmice, odlučili su da pravdu potraže i pred nadležnim pravosudnim organima.

Zahtijevaju poništenje koncesije, koja je, kako tvrde, zasnovana na Elaboratu koji je rađen prije skoro 10 godina.

Prema riječima mještana "u tom dokumentu se ne navodi nulto stanje, flora i fauna su obrađeni samo na nepune dvije strane, a Eleborat je pisan samo za sliv vodotoka Crnja, čemu ne pripadaju riječice Ljubaštica i Crni potok!.

Bonus video: