Premijera “moračke gange” na Danima evropske baštine

Rukovodilac kolašinskog KUD-a Davor Sedlarević kazao da je tokom druge večeri upriličena i kratka edukacija o osnovnim tipovima pjevanja u Crnoj Gori...

1713 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa koncerta, Foto: Centar za kulturu
Detalj sa koncerta, Foto: Centar za kulturu

U okviru manifestacija Dani evropske baštine, u kolašinskom Centru za kulturu održan je i mini-koncert ženske pjevačke grupe KUD-a “Mijat Mašković” - “Đude - eho predaka”.

Kako je kazao rukovodilac KUD-a Davor Sedlarević, tokom druge večeri obilježavanja Dana evropske baštine upriličena je i kratka edukacija o osnovnim tipovima pjevanja u Crnoj Gori.

“Za tu priliku odabrani su specifični napjevi iz Rovaca, Gornje i Donje Morače, Vasojevića, Pive, Paštrovića i Boke. Posjetioci su mogli da saznaju zanimljive detalje o tragovima obrednog pjevanja, načinima ukrašavanja melodija i da čuju zanimljive anegdote sa terenskih istraživanja“, rekao je Sedlarević.

Najveći broj tih pjesama gotovo je izobičajen u svakodnevnom životu naroda, ali je zahvaljujući pjevačkoj grupi “Đude” opstao u revitalizovanom obliku.

Publika je premijerno čula izvođenje “moračke gange” i vasojevićko pjevanje sa izmijenjenim izgovorom samoglasnika.

Sedlarević je istakao da je riječ o zajedničkom kulturnom prostoru u kom je svako pleme imalo neku posebnost, pa čak i određena sela na mikro planu, a neizbježni su bili i uzajamni uticaji. Vremenom su se, objasnio je, te posebnosti gubile, naročito raseljavanjem i prestankom prakse sjednika.

Kao veliku potrebu Sedlarević je istakao osnivanje etno smjerova u obrazovnom sistemu, da bi se nacionalno plesno-muzičko nasljeđe izučilo i “osvježio” repertoar KUD-ova na osnovu naučno obrađenih podataka. Time bi se, tvrdi, izbjegao površan i laički pristup nasljeđu, a prednost bi dobila struka.

Obilježavanje manifestacije Dani evropske baštine počelo je minule sedmice prezentovanjem audio-snimaka kompozitora Nikole Hercigonje načinjenih 1953. u kolašinskom selu Blatina. Publika je mogla da čuje raritetne snimke pjesama i zdravica, kao i izvode iz njegovog dnevnika.

Obilježavanje Dana evropske baštine, čiji je ovogodišnji motiv “Baština i obrazovanje”, organizuju i finansijski podržavaju Ministarstvo kulture, Savjet Evrope i Evropska komisija. U Kolašinu se manifestacija održava četvrti put.

Bonus video: