UNICEF i Delegacija EU: Jačati podršku nastavnicima, djeca da dobiju kvalitetno inkluzivno obrazovanje tokom pandemije

"Svi se sjećamo barem jednog nastavnika koji nam je promijenio život, koji nam je pomogao da pronađemo svoj talenat, podržao nas kada nam je bilo najpotrebnije i nadahnuo nas da postanemo ono što jesmo. Dobri nastavnici su suština kvalitetnog obrazovanja", rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander

1167 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Duško Miljanić
Ilustracija, Foto: Duško Miljanić

Povodom Svjetskog dana nastavnika, koji se širom svijeta obilježava 5. oktobra, UNICEF i Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori pozivaju na jačanje podrške nastavnicima kako bi se osiguralo da svako dijete dobije kvalitetno inkluzivno obrazovanje tokom pandemije koronavirusa, navodi se u zajedničkom saopštenju te dvije institucije.

"Svi se sjećamo barem jednog nastavnika koji nam je promijenio život, koji nam je pomogao da pronađemo svoj talenat, podržao nas kada nam je bilo najpotrebnije i nadahnuo nas da postanemo ono što jesmo. Dobri nastavnici su suština kvalitetnog obrazovanja. Zbog toga je presudno redovno se s njima konsultovati o izazovima s kojima se suočavaju, ali i o najboljim načinima za organizovanje bezbjednog, kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom ove pandemije, te im pružiti svu potrebnu podršku", rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

U saopštenju se dodaje da su UNICEF i EU nedavno uputili globalni apel da podstaknu države da daju prioritet bezbjednom i kvalitetnom obrazovanju po mjeri djeteta tokom pandemije, fokusirajući se na potrebe najugroženijih grupa.

"Najugroženija djeca, ona sa smetnjama u razvoju, ona koja žive u siromaštvu, romska i egipćanska djeca i ona sa hroničnim bolestima plaćaju najvišu cijenu obrazovne krize izazvane pandemijom COVID-a-19. Davanjem prioriteta najmarginalizovanijoj djeci možemo smanjiti nejednakost u obrazovanju i osigurati da svako dijete stekne znanja i vještine potrebne za uspjeh u životu. Da bismo to postigli, moramo kontinuirano podržavati nastavnike", poručila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana-Kristina Popa.

U zajedničkom saopštenju se navodi i da prema istraživanju koje je početkom septembra Ipsos sproveo s roditeljima Crne Gore, uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, čak 86% roditelja izdvojilo je komunikaciju i saradnju s nastavnicima kao najpozitivniji aspekt učenja na daljinu tokom prethodne školske godine.

"U Crnoj Gori, kao i širom svijeta, nastavnici vrijedno rade kako bi svojim učenicima stvorili novo okruženje za učenje i osigurali da se škola može nastaviti. Da bi imali kvalitetno obrazovanje tokom ove pandemije, potrebno je svim nastavnicima pružiti psihosocijalnu podršku. Takođe, nastavnicima su neophodne nove tehnologije i obuke za sticanje digitalnih vještina i znanja kako bi ih efikasno koristili. Iz tog razloga, UNICEF je, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, do sada omogućio obuku 2.000 nastavnika za korišćenje digitalnih alata za kvalitetnije obrazovanje putem interneta. Nova grupa od 2.200 nastavnika biće obučena tokom ovog polugođa. EU podržava nastavnike kroz obuke u raznim oblastima i pomaže reformu crnogorskog obrazovnog sistema kroz jačanje inkluzivnog obrazovanja, razvoj kurikuluma, modernizaciju stručnog obrazovanja i poboljšanje kvaliteta nastave", zaključuje se u zajedničkom saopštenju UNICEF i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Bonus video: