Narod platio tajni ručak?

“Vijesti” nezvanično saznaju da je račun plaćen iz budžeta UP koji je predviđen za reprezentaciju, što navodno odobrava šef policije

75264 pregleda 427 reakcija 87 komentar(a)
Kazao da obilježavaju Dan unutrašnjih poslova: Veljović ispred restorana, Foto: Luka Zeković
Kazao da obilježavaju Dan unutrašnjih poslova: Veljović ispred restorana, Foto: Luka Zeković

Ko je platio ceh na tajnom skupu vrhuške policije u restoranu “Stara kuća” u Zagoriču i koliko je koštao, kako ga je nazvao direktor Veselin Veljović, “svečarsko-radni koktel”, od četvrtka odbijaju da odgovore iz Uprave policije (UP) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Vijesti” nezvanično saznaju da je račun plaćen iz budžeta UP koji je predviđen za reprezentaciju, što navodno odobrava Veljović.

Zvanično ne odgovaraju na to da li je navodna uvertira za proslavu Dana unutrašnjih poslova plaćena iz budžeta, ili možda iz privatnih džepova starješina policije, koji su se u srijedu u podne okupili u privatnom restoranu, a ne u nekom u vlasništvu UP.

“Vijestima” nije odgovoreno koliko je starješina UP i MUP-a bilo tog dana u restoranu i ko je bio zadužen za pravljenje spiska odabranih za tajni koktel. UP i MUP ćute i o tome zašto nijesu pozvali sve starješine sektora i centara bezbjednosti, kao i o čemu su razgovarali za trpezom.

Vrh crnogorske policije okupio se u srijedu, 30. septembra, oko podne, u restoranu u podgoričkom naselju Zagorič, ali kada je primijećena ekipa TV “Vijesti” domaćini iz “Stare kuće” zatvorili su kapiju, a potom neprijatnim tonom kazali novinarima da se udalje, rukama pokazjući teritoriju odakle smiju da snimaju.

Nakon toga je još aktuelni direktor UP Veselin Veljović izašao pred novinare i kazao da je riječ o “radno-svečarskom koktelu”, a ne sastanku.

“Koji smo upriličili povodom Dana unutrašnjih poslova, kao što znate 2. oktobar je Dan unutrašnjih poslova. Ovo jeste bila jedna prilika da i svečano i radno proslavimo taj praznik, da najodgovornije starješine iz svih krajeva naše države danas budu prisutne ovdje”, rekao je Veljović.

Godinama je bila ustaljena praksa da se svi mediji pozivaju da na nekom prikladnom mjestu, u okviru policije, sa starješinama UP i MUP-a proslave Dan unutrašnjih poslova.

Na sastanku policije u restoranu bili su i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ali i premijer Duško Marković, koji nije znao da objasni da li je bilo prikladnijih državnih prostorija za navodno obilježavanje Dana unutrašnjih poslova.

I premijer Marković među zvanicama
I premijer Marković među zvanicamafoto: Luka Zeković

Na tajnom koktelu nije bilo mnogih načelnika sektora i centara bezbjednosti, ali su pozvani neki njihovi zamjenici, ili komandiri policijskih ispostava.

Nuhodžić je u petak 2. oktobra čestitao Dan unutrašnjih poslova službenicima MUP-a i UP, a potom i naglasio “da ostavlja snažnu i pouzdanu službu...” Službe bezbjednosti će nakon što se formira nova vlada pretrpjeti ozbiljne promjene i gotovo je izvjesno da slijede smjene u vrhu bezbjednosnog aparata.

Da više neće imati neprikosnovenu poziciju u sistemu policije, jasno je i odlazećem direktoru Veljoviću, koji je na koktel navodno pozvao samo lojalne, od kojih je tražio da i u narednoj kompoziciji službe budu dosljedni, te da ga i nakon odlaska obavještavaju o svemu šta se događa u tom resoru. Veljović je od oktobra 2005. godine ključna figura UP.

U jesen 2013. godine, u Veljovićevoj organizaciji i mimo znanja tadašnjeg ministra Raška Konjevića, u policijskom kampu na Zlatici organizovan je tajni skup, na kojem je, mahom od mojkovačkog kadra, tražio da na terenu agituju za DPS uoči lokalnih izbora u tom gradu.

Veljović je naknadno demantovao da je agitovao za partiju, uz izgovor da je u policijskom kampu, nenajavljeno i bez ičijeg znanja, držao predavanje pripadnicima policije o prednostima ulaska Crne Gore u NATO.

Nakon skandala o kojem su “Vijesti” pisale, tadašnji predsjednik države Filip Vujanović smijenio je Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO-u, jer je utvrđeno da ga niko tada nije ni ovlastio da drži predavanja o NATO.

Veljović se izvukao bez ikakve kazne, ali su zato ceh tajnog skupa u kampu na Zlatici platili tadašnji šef kuhinje Grigorije Pejović, jer je pripremio i poslužio piće i mezu za Veljovićeve birane goste.

Po plati je pola godine kažnjen i komandant SAJ-a Mladen Marković jer je dozvolio tajno okupljanje u kampu specijalnih snaga policije.

Kada je nakon prvog mandata zvanično otišao iz policije, Veljoviću je posljednji kolegijum rukovodećeg kadra upriličen takođe u restoranu “Stara kuća”, u Zagoriču. Na oproštajnoj večeri organizovanoj u čast direktora, tada je bilo tridesetak njegovih najbližih saradnika iz kabineta, pomoćnici, ali i šefovi i starješine...

I tada su “Vijesti” pitale ko je platio ceh na oproštajnoj večeri, ali nikada nije odgovoreno.

Bonus video: