Savjet za zaštitu kotorske baštine: "Pallaza" i Verige daleko od UNESCO

Savjet zatražio od Vlade da hitno zauzme stav šta da uradi Opština u vezi sa građevinskim dozvolama
58 pregleda 4 komentar(a)
Gospa od Škrpjela, Foto: Siniša Luković
Gospa od Škrpjela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.01.2018. 08:45h

Savjet za upravljanje pritodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotor zatražio je juče od Vlade da hitno, na narednoj sjednici, zauzme stav što bi trebalo da uradi Opština Kotor u vezi sa zahtjevom za izdavanje građevinskih dozvola za novu mamutsku izgradnju na području Kostanjice.

Odnosno, za nasipanje mora radi izgradnje vještačke pješčane plaže pred novosagrađnim rezidencijalnim kompleksom „Dobrota Pallazi“ na lokaciji Kamp u Dobroti.

Prihvatanje i odobravanje ove gradnje bilo bi suporotno zahtjevima UNESCO-a, ali i Akcionom planu koji je lani donijela Vlada u pokušaju da Kotor zadrži na listi zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine.

Vlada je lani uvela i moratorijum na dalju gradnju u Kotoru, ali su investitori novih objekata već prije toga lokalnoj upravi koju vodi koalicija opoziocionih partija predvođenih Demokratama, podnijeli zahtjeve i kompletnu dokumnetaciju za izdavanje građevinskih dozvola.

Isto je učinio i investitor kontroverznog projekta „Dobrota Palazzi“ koji se dovodi u vezu sa sestrićem lidera DPS Mila Đukanovića, Edinom Kolarevićem.

Oni traže da im se omogući da na području ispred nekadašnjeg autokampa kojeg su srušili i izgradili rezidencijalne objekte za prodaju na tržištu, naspu pješčanu plažu dužine najmanje 100 i širine 10 metara i izgrade dvije nove ponte od po 30 metara na njenim krajevima.

Na toj lokaciji ranije je postojalo samo manje kupalište na betonskim šipovima, a nikad pješčana plaća koja bi, ukoliko se izgradi, uništila čak i jednu od zvanično evidentiranih i zaštičenih ribarskih posti za istezanje mreže-tratke. Iako Zakon o upravljanju zaštičenim podruljem Kotora i Akcioni plan Vlade brane da se nasipa more i mijenja obalna linija u Kotorskom zalivu, većina državnih institucija uključujući i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, saglasila se sa namjerama investitora projekta „Dobrota Pallazzi“, pa je Opština Kotor dovedena u nezavidan položaj jer joj je Vlada prepustila „vrući krompir“ da lokalna uprava mora po zakonu izdati kontroverzne građevinske dozvole.

One bi mogle ugroziti UNESCO status Kotora, ili pretrpjeti ogromnu štetu od mogućih tužbi koje će investotori podnijeti protiv Opštine.

Gradonačelnik Jokić je još 6.decembra poslao svu dokumentaciju u vezi sa ovim problemom i pisma na adrese premijera Duška Markovića, predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, predsjednika države Filipa Vujanovića i još nekoliko nadležnih državnih institucija, ali je odgovor dobio samo od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića koji je poručio da Opšina „postupi po zakonu“ i izda građevinske dozvole za projekte za koje su zahtevi podnešeni prije uvođenja moratorijuma na izgradnju.

Savjet za upravljanje prirodnim i kulturno-istorjskim područjem Kotora juče je Vladu „i sve druge nadležne državne organe, kao i cjelokupnu javnost“ upozorio da bi „nastavak gradnje na području Kotora, mogle ugroziti status Kotora na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Oni su u tom kontekstu pomenuli i “aktivnosti na izgradnji mosta Verige, izgradnju kupališta na lokaciji Kamp, kao i neoprezno postupanje sa drugi lokacijama koje su od ranije prepoznate kao ranjive od strane UNESCO-a i nadležnih institucija “.

Takav status Kotora, zaključeno je, predstavlja „vrhunski nacionalni interes“, a njega bi „bez dileme ugrozila dalja neplanska ili prekomjerna gradnja“.

Savjet je razmotrio i HIA studiju za područlje Kotora i zatražio da njeni autori dođu na narednu sjednicu i obrazlože taj dokument Savjetu.

Pozvali su Vladu da zajednički iniciraju izmjenu Menadžment plana za upravljanje zaštićenim područjem Kotora i zatražili da ih detaljno informiše o statusu projekta mosta Verige.

Bonus video: