MLJMP: Osuđujemo manipulisanje djecom, direktorica OŠ Jugoslavija da podnese ostavku

Iako nije resorni organ, MLJMP poziva direktoricu Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, B.V, da u cilju odbrane ustavnih, demokratskih i profesionalnih vrijednosti u crnogorskoj prosvjeti razmotri podnošenje ostavke kako bi se preuzela odgovornost za ranije odluke a posebno kako bi se konačno skrenula pažnja ukupnoj javnosti na posljedice i na očigledne prikrivene ciljeve projekta “Ne damo svetinje”

14668 pregleda 270 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) osuđujuje manipulisanje školskom djecom u Baru i poziva učiteljicu Radu Višnjić da odustane od dalje kompromitacije vaspitno-obrazovnog procesa i neprihvatljive (zlo)upotrebe odnosa moći, navodi se u saopštenju ministarstva.

Oni dodaju Višnjić, kao pedagog nije vodila računa o dimenzijama djetinjstva i društveno-političkoj stvarnosti u Crnoj Gori.

"Crna Gora razvija moderni koncept djetinjstva zbog čega nailazi i na snažnu podršku referentnih međunarodnih agencija. To obavezuje sve društvene faktore da ne pristanu na iskorišćavanje djece u političke i vjerske svrhe ili za podsticanje konflikta. Neprihvatljivo je da bilo koji pedagog u Crnoj Gori svoja lična politička i vjerska uvjerenja projektuje na djecu i nameće im teret podjela. Nije prikladno da se konkretna škola, u kontinuitetu, izlaže ocjenama i komentarima koji odražavaju i podstiču podjele", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva dodaju da djecu treba zaštititi od toga a u javnom školstvu ne treba dozvoliti prikrivenu vjersku indoktrinaciju.

"Uspostavljene kanale komunikacije između škole, djece i roditelja ne treba koristiti na dati način jer se može shvatiti, s obzirom na cilj formirane viber zajednice, da na određeni način, i škola, kroz lični postupak jedne učiteljice, stoji iza vjerskih aktivnosti, podstiče ih i promoviše. Religiozni život djece treba prepustiti njihovim roditeljima i njima samima a škola i nastavni kadar treba da se suzdrže od aktivnosti s tim u vezi. U Crnoj Gori nije, još uvjek, uspostavljena državna vjera niti državna crkva", navodi se u saopštenju.

"Umjesto da doprinosi rješenju, toleranciji i približavanju djece, učiteljica svojim postupcima otvoreno zastupa svoje lične vjerske ciljeve i direktno podstiče produbljivanje podjela u crnogorskom društvu. Takav pristup je očigledno provokatorski i daleko je od najave uspostavljanja politike nacionalnog pomirenja. Iako nije resorni organ, MLJMP poziva direktoricu Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, B.V, da u cilju odbrane ustavnih, demokratskih i profesionalnih vrijednosti u crnogorskoj prosvjeti razmotri podnošenje ostavke kako bi se preuzela odgovornost za ranije odluke a posebno kako bi se konačno skrenula pažnja ukupnoj javnosti na posljedice i na očigledne prikrivene ciljeve projekta “Ne damo svetinje”, navode u saopštenju iz MLJMP.

Bonus video: