Pokrenuta peticija: Zaštitu Sinjajevine traže i od čelnika EU

Autori peticije od Vlade Crne Gore zahtijevaju da, kako navode, "uvaži želje svojih građana, zaštiti prirodu i započne pregovore sa lokalnim zajednicama kako bi Sinjajevina bila proglašena za zaštićeno područje u čijem će upravljanju i odlukama o namjeni učestvovati lokalno stanovništvo"

5481 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu
Sinjajevina, Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" pokrenula je danas peticiju kojom zaštitu te planine traže i od čelnika Evropske unije.

"Kao zabrinuti građani širom svijeta, urgentno vas pozivamo da stanete u zaštitu lokalnih zajednica Sinjajevine i ekosistema koje su te zajednice zaštitile u Crnoj Gori", navodi se, pored ostalog, u tekstu peticije.

"Zahtjev od EU je i da se članstvo Crne Gore uslovi ukidanjem vojnog poligona na Sinjajevini, najvećem balkanskom planinskom pašnjaku i vitalnom ekosistemu Evrope".

Autori peticije od Vlade Crne Gore zahtijevaju da, kako navode, "uvaži želje svojih građana, zaštiti prirodu i započne pregovore sa lokalnim zajednicama kako bi Sinjajevina bila proglašena za zaštićeno područje u čijem će upravljanju i odlukama o namjeni učestvovati lokalno stanovništvo".

Od nove Vlade, kako su kazali iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu", očekuju da u prvih sto dana rada ukine odluku o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini.

"A od odlazećeg rukovodstva Ministarstva odbrane da obustavi sve planirane aktivnosti na planini Sinjajevini u ovoj i narednoj godini. Stočari Sinjajevine nisu sami u ovoj borbi, uz njih stoje ekološki aktivisti Crne Gore, ali i cijelog svijeta i neće dozvoliti da se kolje vo zbog kilograma mesa", kazali su iz te GI.

Peticija je objavljena na šest jezika, na ovoj adresi.

Bonus video: