Nezakonita odluka Skupštine o razrješenju Nikole Vukčevića

Skupština je 2017. smijenila Vukčevića iz Savjeta RTCG na osnovu odluke Agencije za sprečavanje korupcije da je on u sukobu interesa

18644 pregleda 46 reakcija 9 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić

Osnovni sud u Nikšiću poništio je kao nezakonitu odluku Skupštine Crne Gore o razrješenju Nikole Vukčevića iz Savjeta RTCG.

Presudu je sredinom jula donijela sutkinja Osnovnog suda Sanja Nikić.

Sud je donio uprkos stavu Vrhovnog suda da to nije nadležnost redovnih sudova.

„Po rezonovanju ovog suda preipitivanje zakonitosti sporne odluke Skupštine iz izreke presude ne predstavlja miješanje jedne grane vlasti – sudske vlasti u autonomna ovlašćenja druge grane vlasti – zakonodavne vlasti, već, naprotiv, preispitivanje ove odluke je u stvari zasnovano na ravnoteži i međusobnoj kontroli onako kako je to i propisano članom 11 Ustava Crne Gore“, navodi se u obrazloženju, gdje se dodaje da je uloga sudske vlasti u ograničavanju izvršne i sudske vlasti.

Skupština je 2017. smijenila Vukčevića iz Savjeta RTCG na osnovu odluke Agencije za sprečavanje korupcije da je on u sukobu interesa.

Upravni sud poništio je odluku Agencije, koja je zatim donijela novu odluku da je on kao član Savjeta RTCG mogao biti u sukobu interesa.

Bonus video: