Uložene pare, ali bicikala u Tivtu nema

Svečana vrpca pred stanicom za iznajmljivanje bicikala na rivi Pine presječena je još u julu 2012. godine...
233 pregleda 6 komentar(a)
bicikla, Foto: Screenshot (YouTube)
bicikla, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.01.2018. 06:31h

Tivat već duže nema javni sistem za iznajmljivanje bicikala, iako je bio jedan od pionira u toj oblasti u Crnoj Gori.

Nema izgleda da će sistem u skorije vrijeme biti obnovljen.

Projekat „Bike Tivat“, vrijedan 100.000 eura - donaciju italijanskog Ministarstva zaštite životne sredine, podrazumijevao je instaliranje šest automatskih stanica za iznajmljivanje sa po šest bicikala upotrebom elektronskih kartica. Svečanu vrpcu pred stanicom za iznajmljivanje bicikala na rivi Pine presjekli su 7. jula 2012. tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš i bivši zamjenik ambasadora Italije u Crnoj Gori Mikele Misto koji su i prvi sjeli na bicikle i provozali se do stanice u lučici Kalimanj. Iako je naišao na odlične reakcije kod mještana i turista, sistem je funkcionisao nepune tri godine jer su vandali, ali i konstantni tehnički kvarovi uzeli danak.

U međuvremenu je i pokraden dobar dio bicikala iz prvobitne “flote”, pa je u septembru 2015. Opština Tivat preko novog IPA projekta prekogranične saradnje sa Hrvatskom krenula u obnovu i proširenje sistema “Bike Tivat”.

Dio tog projekta bila je i nabavaka ukupno 24 novih klasičnih i 12 električnih bicikala, u cilju promocije biciklizma i zdravih stilova života. Nakon promotivne vožnje 7. septembra 2015. godine, novi bicikli su u najvećoj mjeri spremljeni u magacine Komunalnog preduzeća.

Dvije nedjelje kasnije samo je upriličena ceremonija podjele ukupno četiri nova električna bicikla koje su dobili Radio Tivat, Služba zaštite i spasavanja, kurirska služba Opštine i JU Sportska dvorana.

Šest električnih bicikala je za potrebe snimanja i medijske promocije novoizgrađene, sedme po redu stanice za iznajmljivanje, postavljeno godinu kasnije.

Nakon što su se ugasile kamere i završile govorancije opštinara i predstavnika UNDP-a povodom obilježavanja “Nedjelje mobilnosti”, tek izgrađena nova stanica za iznajmljivanje električnih bicikala vrijedna 8.400 eura, čiju je izgradnju finansirala kancelarija UNDP-a u Crnoj Gori, je opustjela i do danas se više nije koristila.

Nešto što bi se moglo smatrati pretečom iznajmljivanja bicikala, u Tivtu je postojao još prije više od 20 i više godina - u bivšem vojnom brodogradilištu Arsenal postojalo je nekoliko desetina bicikala koji su bili na raspolaganju poslovođama, šefovima i radnicima da se sa njima besplatno prevoze unutar firme koja se prostirala na čak 24 hektara.

Dio tih bicikala koristio se i vankrug Arsenala.

Bonus video: