Uprava škole najavila da će protiv višnjić preduzeti sve mjere

Poziv u crkvu razlog za otkaz?

 Iz Ministarstva za ljudska prava traže i odgovornost direktorice škole

28166 pregleda 683 reakcija 120 komentar(a)
OŠ Jugoslavija, Foto: Anto Baković
OŠ Jugoslavija, Foto: Anto Baković

Ministarstvo prosvjete očekuje da uprava Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru sprovede novi disciplinski postupak protiv učiteljice Rade Višnjić, nakon što je nedavno roditelje i učenike te škole pozvala na javni vjerski skup, saopštili su iz resora na čijem je čelu Damir Šehović.

Direktorica škole Biljana Vukmanović kazala je da će iskoristiti “sve pravne resurse... nakon što se utvrde sve relevantne pojedinosti i činjenice i steknu uslovi za primjenu zakonske regulative”.

Zbog postupka učiteljice reagovali su juče i iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava (MLJMP), uz poziv Vukmanović da razmisli o podnešenju ostavke.

Učiteljica Rada Višnjić putem viber grupe V-2 odjeljenja OŠ “Jugoslavija” pozvala je učenike te barske škole da 4. oktobra dođu na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira. Iz uprave škole pojasnili su da je u pitanju odjeljenje kojem je Višnjić razredni starješina.

“Draga djeco, danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18č... za sretan početak škole... da se molimo za dobro učenje... Ja idem svake godine... I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite, ko može... Naravno ne obazirući se na to ko je koje vjere”, piše u poruci koju je poslala Višnjić.

Ona je u februaru dobila uslovni otkaz, nakon što je suspendovana, jer su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke.

Iz resora prosvjete saopštili su juče da “nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom”.

“Kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstroži, pravno utemeljen način sankcionisalo. Jedino to bi bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome, uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Kazali su i da je Višnjić, pozivom đaka na moleban, “na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu”.

“Prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks”, kazali su, pored ostalog, iz resora prosvjete.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera i “nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”.

Iz Ministarstva prosvjete dodali su i da je Višnjić, usred epidemije “drsko, bezobrazno i što je najgore - sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup”.

Crna Gora je, kako su prije dva dana kazali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), država koja je najviše pogođena epidemijom koronavirusa u Evropi i da je nedopustiva i proslava rođendana djeci, kamoli druga okupljanja. Prema važećim naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), na snazi je zabrana vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima, osim na površinama pripadajućih vjerskih objekata. Kako se navodi i na zvaničnom vebsajtu u vezi sa koronavirusom u Crnoj Gori coronainfocg.me, “vjerskim zajednicama se preporučuje da vjerske obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima”.

Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama i pojedinim medijima, molebanu u Hramu u Baru prisustvovalo je više desetina djece i odraslih, nije poštovana fizička distanca, niti su učesnici molebana nosili zaštitne maske.

Poziv učiteljice đacima da prisustvuju vjerskom skupu, osudili su iz resora Mehmeda Zenke.

Kazali su da je “neprihvatljivo da bilo koji pedagog u Crnoj Gori svoja lična politička i vjerska uvjerenja projektuje na djecu i nameće im teret podjela”. “Nije prikladno da se konkretna škola, u kontinuitetu, izlaže ocjenama i komentarima koji odražavaju i podstiču podjele. Djecu treba zaštititi od toga, a u javnom školstvu ne treba dozvoliti prikrivenu vjersku indoktrinaciju. Uspostavljene kanale komunikacije između škole, djece i roditelja ne treba koristiti na dati način jer se može shvatiti, s obzirom na cilj formirane viber zajednice, da na određeni način, i škola, kroz lični postupak jedne učiteljice, stoji iza vjerskih aktivnosti, podstiče ih i promoviše”, kazali su iz tog Ministarstva, dodajući da religiozni život djece treba prepustiti njihovim roditeljima i njima samima.

“A škola i nastavni kadar treba da se suzdrže od aktivnosti s tim u vezi. U Crnoj Gori nije, još uvijek, uspostavljena državna vjera niti državna crkva”, navodi se u saopštenju tog resora.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, iako, kako navode, nisu resorni organ, pozvali su direktoricu OŠ “Jugoslavija” u Baru da “u cilju odbrane ustavnih, demokratskih i profesionalnih vrijednosti u crnogorskoj prosvjeti razmotri podnošenje ostavke”. Postupak Višnjićeve osudilo je juče i više političkih partija.

Šta kaže Opšti zakon o obrazovanju

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, radni odnos nastavnika može da bude prekinut ako “organizuje učenike, odnosno zaposlene u političke ili religijske svrhe”.

Osim toga, nastavniku radni odnos može da bude prekinut i ako ne ostvaruje obrazovne programe u skladu sa propisanim standardima, zloupotrebljava svoj položaj, izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost.

Zakon predvđa i da nastavnik kojem je prestao radni odnos u slučaju da organizuje učenike u religijske svrhe ili izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost, “ne može obavljati obrazovno vaspitni rad”.