Carević policiji ukinuo karticu za gorivo

Gradonačelnik Budve poništio odluku koju je donio krajem januara ove godine, zbog ponašanja policije koja je u junu asistirala inspekciji da uđe u zgradu Opštine i omogući preuzimanje vođenja gradom tadašnjoj vlasti

88605 pregleda 4384 reakcija 93 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Gradonačelnik Marko Carević poništio je odluku da se budvanskom Centru bezbjednosti i dalje mjesečno odobrava korišćenje platne kartice na iznos od 300 eura za gorivo.

Odluka je bila i očekivana, imajući u vidu da se novoj-staroj vlasti, predvođenoj Carevićem i šefom parlamenta Krstom Radovićem, policija “zamjerila“ tokom dvoipomjesečnih protesta ispred i unutar zgrade Opštine Budva.

Carević je praktično poništio odluku koju je donio krajem januara ove godine, kada je “cvjetala ljubav“ na relaciji Opština - Centar bezbjednosti. Međutim, nakon što je policija asistirala 17. juna Upravnoj inspekciji da uđe u zgradu Opštine i omogući preuzimanje vođenja gradom predstavnika tada nove većine (DPS, SD, Crnogorska, odbornik Stevan Džaković), a tokom akcije privela brojne dotadašnje opštinske funkcionere, među kojima i Carevića i Radovića, uslijedile su brojne optužbe na račun policijskih službenika, koje su se iz dana u dan ponavljale tokom protesta, koje su organizovali predstavnici Demokratskog fronta i Demokrata.

Policija je pored pripadnika privatnog obezbjeđenja svih dva i po mjeseca, tokom kojih je gradom upravljao Nikola Divanović, bila na glavnom ulazu u zgradu Opštine Budva, a Careviću, Radoviću i opštinskim funkiconerima nije bilo omogućeno da uđu u zgradu.

“Odlukom o ustupanju platne kartice od 27. januara predviđeno je da se sredstva koriste u cilju stvaranja kvalitetnog i bezbjednog ambijenta i imovinske sigurnosti svih građana i gostiju koji borave na teritoriji opštine Budva. Članom 3 iste odluke Centar bezbjednosti Budva se obavezuje da će gorivo donirano od strane Opštine Budva upotrijebiti isključivo na ime pojačanih aktivnosti u svim segmentima bezbjednosne sigurnosti svih građana i gostiju na području opštine Budva i da neće biti korišćeno u druge svrhe. Imajući u vidu da su sredstva opredijeljena iz budžeta Opštine trošena nanamjenski, konkretno na kršenju prava i sloboda građana i zaposlenih u Opštini Budva u periodu od 17. juna do 1. septembra, smatram da ne postoji opravdanost za dalju saradnju“, naveo je Carević u odluci u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Bivši šef Carevićevog kabineta, funkcioner DF-a Nikola Jovanović naglasio je da je odluka donijeta jer se novac građana trošio nenamjenski.

“Umjesto povećanja stepena bezbjednosti građana i imovine, imali smo policiju koja je pod političkim pritiskom učestvovala u prekrajanju izborne volje i nasilnoj promjeni vlasti. Skandalozno je da se policija koja treba da štiti građane, Ustav i zakone jedne države, stavi u funkciju bilo koje političke opcije i da učestvuje u udaru na lokalnom nivou. Djelovanje policije u Budvi u ovim dešavanjima je u potpunoj suprotnosti sa svim pravnim propisima, etičkim načelima i pravilima službe. U demokratski uređenoj državi osnovni cilj djelovanja policije je zaštita bezbjednosti građana, ustavom utvrđenih sloboda i prava, zaštita imovine, sprečavanje vršenja krivičnih djela kao i njihovo otkrivanje“, kazao je Jovanović “Vijestima“.

Umjesto da štiti legalno i legitimno uspostavljenu vlast, kao i izbornu volju građana, kako je istakao, policija u Budvi je „svojim represivnim i nezakonitim postupanjem djelovala protiv interesa građana“.

“Nakon izvršenog desanta na opštinsku zgradu, nezakonitog lišenja slobode opštinskih funkcionera i okupljenih građana, službenici policije su 60 dana držali pod opsadom zgradu opštine, sprečavajući time građane da ostvaruju neka od svojih elementarnih prava. Posebno je degutantna činjenica da je epilog djelovanja policije ne samo narušavanje njenog ugleda, nego i značajna materijalna šteta koja je napravljena imovini opštine. Štiteći one koji su političkom korupcijom nasilno promijenili vlast direktno su radili protiv interesa građana, pravnog poretka i vladavine prava“, zaključio je Jovanović.

Jovanović: Policija pokrenula čak 240 montiranih procesa

Jovanović svoju tvrdnju da se policija stavila u potpunu funkciju DPS-a obrazlaže činjenicom da je budvanska policija tokom dvoipomjesečnih protesta pokrenula oko 240 postupaka protiv građana i opštinskih funkcionera pred Sudom za prekršaje i Osnovnim državnim tužilaštvom.

“Sve sa ciljem da represijom i montiranim procesima utiču na dalja politička dešavanja. Zbog nezakonitog djelovanja i zloupotrebe policije u političke svrhe, neophodno je da odgovorni pojedinci budu sankcionisani i da se rad policije stavi pod punu demokratsku kontrolu, kako bi policija svojim djelovanjem služila građanima, a ne političkoj partiji i pojedincima na njenom čelu“, zaključio je Jovanović.

Bonus video: