Ozon: Izvještaj EK o poglavlju 27 ponižavajući za odlazeću Vladu

Iz Ozona su rekli da bi „poražavajući“ procenti u dijelu ostvarenosti primjene zakonodavnog okvira, strateških i akcionih planova, koji su, kako su naveli, nerealni i ne pokazuju stvarno, mnogo gore stanje, morali zabrinuti cjelokupno društvo, a posebno novu Vladu

5150 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Novi izvještaj Evropske komisije (EK) za Crnu Goru, u dijelu koji se odnosi na poglavlje 27, ponižavajući je za odlazeću Vladu, smatraju u Ekološkom pokretu Ozon.

Iz Ozona su kazali da je potpuno jasno da ponavljanje preporuka iz prethodnog izvještaja ukazuje na neefikasnost i neostvarivanje konkretnih pomaka, koji su vidljivi i mjerljivi.

„Ekološki pokret Ozon smatra da je izvještaj EK o Crnoj Gori za ovu godinu, u dijelu o poglavlju 27, ponižavajući za odlazeću Vladu, što je najbolji pokazatelj lošeg upravljanja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ozona su rekli da bi „poražavajući“ procenti u dijelu ostvarenosti primjene zakonodavnog okvira, strateških i akcionih planova, koji su, kako su naveli, nerealni i ne pokazuju stvarno, mnogo gore stanje, morali zabrinuti cjelokupno društvo, a posebno novu Vladu.

Nova Vlada, kako su poručili, veoma brzo mora da pokaže da li je u stanju nositi se sa izazovima u najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem segmenu procesa pregovora.

Iz tog ekološkog pokreta naveli su da je višedecenijska brutalna devastacija prirodnih resursa ostavila trajne ekološke i ekonomske posledice.

Kako su kazali, neophodno je odgovoriti konkretnim i zaštitnim i sanacionim mjerama, iza kojih će stojati snažna sistemska podrška i međusektorska saradnja, što podrazumijeva i uključivanje svih relevantnih pojedinaca.

„Činjenica da odlazeća Vlada značajan period posljednjeg mandata nije imala ni ministra održivog razvoja i turizma, dodatno upozorava na to da će zatečeno stanje biti veoma otežavajuće, jer se sektor životne sredine i klimatskih promjena, doživljavao kao "zadnja rupa na svirali““, rekli su iz Ozona.

Oni su poručili da je potrebno napraviti drugačiji organizacioni model, kako u resornom ministarstvu, tako i u Agenciji za zaštitu prirode, a naročito u Nacionalnim parkovima Crne Gore.

Oni su rekli da je potrebno preispitati projekte koji su dokazano degradili životnu sredinu i društvo, poput regulacije Tare, planirane izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini, malih hidroelektrana i mnoge druge.

U Ozonu smatraju da je ovaj izvještaj EK morao dati osvrt na, kako su naveli, nikad lošiju saradnju Vlade sa organizacijama civilnog društva koje djeluju u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, kao i na ignorantski odnos prema medijima koji imaju kritički stav.

„Intenziviraćemo komunikaciju sa relevantnim tijelima EK, jer je očigledno i da načini na koji dolaze do informacija nijesu dovoljno transparentni, a osnovano sumnjamo da i tu ima prostora za preispitivanje relevantnosti izvora, obzirom na prioritetizaciju određenih problema, koji nijesu najveći sa aspekta javnog interesa“, kazali su iz Ozona.

Iz tog ekološkog pokreta rekli su da se nadaju da će sledeći saziv Vlade ozbiljno proučiti i izvještaj EK, ali i njihovo reagovanje, izazvano potrebom jasnog informisanja javnosti o činjenicama.

Bonus video: