Protest na mHE Skrbuša: Nećemo dozvoliti nastavak radova

„Odlučni smo u namjeri da obustavimo radove. Dosadašnja vlast nije prezala od gaženja Ustava, kojim je određeno da smo ekološka država, kao i da su svi dužni da čuvaju i unapređuju životnu sredinu. Ovo ne liči na unapređenje životne sredine. Ovo je devastiranje. Glavni investitor ove mHE je kum Blaža Đukanovića, sina predsjednika države. Građani Skrbuše, Rečina i Kolašina odlučni su da ova zaustave“, kazao je jedan od vlasnika imanja u rečinama i na Skrbuši Zoran Medenica

18349 pregleda 368 reakcija 16 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani i vlasnici imanja u kolašinskom selu Rečine neće dozvoliti nastavak radova na maloj hidroelektrani (mHE) „Skrbuša“ na Rečniskoj rijeci (Skrbuša). To je poručeno sa protestnog skupa, kojem su, pored Rečinjana, prustovali i mještani Skrbuše, Kraljskih Bara, Vranještice, predstavnici nekoliko NVO, ekološki aktivisti...

Radovi na mHE „Skrbuša“, zvanično počeli su u julu ove godine,a mještani tvrde da su intenzivirani odmah nakon 30. avgusta. Rok za završetak radova mHE je januar 2020. godine. Dužina cjevovoda, od vodozahvata do mašinskohg postrojenja, zvanično, trebalo bi da bude 2, 3 km.

„Odlučni smo u namjeri da obustavimo radove. Dosadašnaj vlast nije prezala od gaženja Ustava, kojim je određeno da smo ekološka država, kao i da su svi dužni da čuvaju i unapređuju životnu sredinu. Ovo ne liči na unapređenje životne sredine. Ovo je devastiranje. Glavni investitor ove mHE je kum Blaža Đukanovića, sina predsjednika države. Građani Skrbuše, Rečina i Kolašina odlučni su da ova zaustave“, kazao je jedan od vlasnika imanja u rečinama i na Skrbuši Zoran Medenica.

Prema riječima Vasilija Ivanovića, devastacija koja se dešava tokom minullog mjeseca na dijelu oko vodotoka i na vodotoku je nemjerljiva. To se, tvrdi on, ne može lako sanirati.

„Obustavićemo radove po cijenu svega. Neće nas omesti ni kiša ni snijeg ni led. ...Ovdje je stanište medjvjeda, oko kanjona je i nekoliko jako zanimljivih pećina. Ova rijeka je pritoka Tare. Mladi namjeravaju da se vraćaju na selo i da investiramo. Ostavićemo i rok do kojeg izvođač radova treba da se povuče s terena“- reko je on.

Ivanović je objasnio da su „par mještana pravili dogovore sa investitorom o asfaltiranju seoskog putra“. Kako tvrdi, put bi bio asfaltiran samo od mašinskog postrojenja do vodozahvata.

„ To bi samo koristili investitoru i nikome više, jer je ovdje asfalt nemoguće održavati. Nije nam potreban. Naša đedovina ne može da se mjeri tim asfaltom. Mogu taj dogovor da pocijepaju“- poručio je on.

Ivanović kaže i da je investitor, u toku dogvora sa nekim mještanima, zahtijevao da se „isključe novinari“.

„Ovo što se radi je haos. Neki od mještana koji pregovaraju s investitorom su mi rekli da je u planu rušenje stijene Grla , takozvane , galerije. Taj dio je pravo blago, tu su pećine, sklonište medvjeda...“- objasnio je Predrag Šćepanović.

Prema riječima predsjednika MZ Vranještica Raja Đukića izgradnju mHE ne treba dozvoliti ni na Rečinskoj, ali ni na Vranještičkoj rijeci.

„Ubrzo će udariti i na Vranještičku rijeku. Naši đedovi i prađedovi su branili pravljenje jaza za vodenicu da se ne bi štetila rijeka, a danas ulaze mašinama i ruše prirodu. Uništili su nam šume, pa smo ostali i bez izvorske vode. Ovo je bezumlje. Ne možemo lako dati našu đedovinu“- kazao je on.

Gradnju mHE predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović nazavao je „udruženim zločinačkim poduihvatom protiv prirode, biljnog i životinjskog svijeta i prije svega protiv ljudi“.

„Onima koji ovdje žive voda je neophodna. Nije važno ko je i kako prodao imovinu, pravo da proda vodu nema niko u bilo čije ime. Samo jedno domaćinstvo da zavisi od ove rijeke, nema pravo niko to pravo da mu oduzme “- kazao je Labović.

Na terenu danas nije bilo predstavnika investitora, ali su mještani o riješenosti da ne dozvole radove obaviestili i Milimira Šukovića rukovodećeg ovlašćenog inženjera izvođača radova „BB Solar“. On im je kazao da imaju sve „papire i dozvole“. Šuković je nije želio da novinarima komentariše zahtjeve mještana, već ih je uputio na predstavnike investitora.

Pri kraju protesta na teren su došli i kolašinski komunalni inspektor Srećko Rakočević, turistička inspektorka Ana Šćepanović i komunalni policajac. Oni su objasnili jer je neko prijavio da se održava skup, kako bi provjerili da li se poštuju mjere kada je riječ o broju učesnika i nošenju maski. S obzirom da nije bilo propusta te vrste, na molbu mještana Rakočević je obišao gradilište, kao i vodotok ...On je evidentirao i prijave mještana, koje su se odnosile na eroziju tla usljed radova, devastaciju korita , posječena stabla oko rijeke, ali i propuste na gradilištu. Na vodozahvatu su juče tokom prijepodneva bila trojica radnika bez zaštitne opreme.

Naredni protest mještana Rečina najvljen je za nedjelju, kada će se održati i još jedna protest u Kraljskim Barama. Najvaljeno je da će na oba protesta biti zajedno mještani oba sela.

Bonus video: