pisali markoviću

Privatne predškolske ustanove zatražile pomoć od Vlade

Iz privatnih predškolskih ustanova u dopisu Markoviću naveli su da su u jako teškoj finansijskoj situaciji, jer su skoro sedam mjeseci te ustanove bile zatvorene

3214 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privatne predškolske ustanove u Crnoj Gori apelovale su na premijera Duška Markovića da im narednih pola godine bude obezbijeđena pomoć, u vidu isplate minimalnih zarada i poreza i doprinosa za zaposlene u tim ustanovama.

Iz privatnih predškolskih ustanova u dopisu Markoviću naveli su da su u jako teškoj finansijskoj situaciji, jer su skoro sedam mjeseci te ustanove bile zatvorene.

Kako su kazali, tekući i troškovi kirija, kao i krediti su se nagomilali, a broj djece, zbog epidemiološke situacije, je daleko manji.

„Molimo da nam narednih pola godine pomognete isplatom minimalnih zarada, kao i poreza i doprinosa za zaposlene kako bi se sistem privatnih predškolskih ustanova održao“, navodi se u dopisu.

Dodaje se da neke privatne predškolske ustanove postoje i više od 15 ili 20 godina.

Kako se navodi, ukupan broj privatnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori je 33, od kojih su tri zatvorene zbog teške finansijske situacije.

„Broj zaposlenih je preko 300. Cijela jedna djelatnost, koja je prije svega od javnog interesa, je pred gašenjem“, istakli su iz privatnih predškolskih ustanova u dopisu upućenom Markoviću.

Oni su kazali da je poznata prebukiranost vrtića i da privatne predškolske ustanove svojim postojanjem pomažu da sistem obrazovanja bude raznovrsniji i kvalitetniji.

„Naše finansiranje je sve ove godine bilo isključivo od uplata roditelja, koje sada u velikoj mjeri izostaje“, zaključuje se u dopisu.

Preporučujemo za Vas