Media centar: TVCG i TV Nikšić favorizovale DPS, TV Vijesti imala najizbalansiraniji pristup

Kako se navodi, o predizbornim aktivnostima DPS-a, koje su činile njen direktni ili prikriveni politički marketing u centralnim informativnim emisijama dvije javne i tri komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću objavljen je, u periodu od 4. do 30. avgusta, ukupno 241 prilog

15944 pregleda 105 reakcija 17 komentar(a)
Đurovi i predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković, Foto: Media centar
Đurovi i predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Vuković, Foto: Media centar

Media centar je danas predstavio Analizu izvještavanja najvećih javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom tokom izbora 2020. godine Rezultati monitoring Media centra pokazuju da su javni emiteri, nacionalna TVCG i lokalna TV Nikšić, izrazito favorizovali izborne liste partija vlasti, posebno Demokratsku partiju socijalista (DPS), izvještavajući opširno o pseudomedijskim događajima čiji su akteri bili državni funkcioneri, koji se koriste kao podesna forma za prikriveno marketinško djelovanje u području politike, navodi se u saopštenju Media centra koje potpisuje direktor Goran Đurović.

Kako su kazali, izborne liste partija vlasti izrazito je favorizovala i komercijalna televizija Nova M, izvještavajući o pseudomedijskim događajima čiji su akteri bili državni funkcioneri iz redova DPS-a i dajući riječ isključivo onim anlitičarima koji su u svojim nastupima ponavljali argumente vlasti protiv opozicije i time jasno agitovali za partije vlasti.

Rezultati monitoringa Media centra pokazuju da je i Prva TV favorizovala partije vlasti, ali je to činila u manjem obimu i diskretnije.

"TV Vijesti je imala najizbalansiraniji pristup, s tim što je ona više prostora dala opozicionim koalicijama, odnosno partijama, dajući im prostor za predstavljanje stavova i na nacionalnom i na lokalnom nivou. Drugi privatni emiteri nisu davali dovoljno prostora za predstavljanje stavova partija na lokalnom nivou. TV Vijesti su jedine u centralnoj informativnoj emisiji kritički obrađivala neke od tema koje su bile aktuelizovane tokom predizborne kampanje", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, o predizbornim aktivnostima DPS-a, koje su činile njen direktni ili prikriveni politički marketing u centralnim informativnim emisijama dvije javne (TVCG i TV Nikšić) i tri komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, Prva TV i TV Nova M) objavljen je, u periodu od 4. do 30. avgusta, ukupno 241 prilog, od čega u emisiji Dnevnik 2 TVCG 76, u emisiji Centralni dnevnik TV Nova M 57, u emisiji Žurnal Prve TV 44, u emisiji U pola 7 TV Vijesti 39, a u emisiji VINK2 TV Nikšić 25 priloga.

Od ukupnog broja objavljenih priloga, 87 otpada na priloge kojima su pokrivene promotivne predizborne aktivnosti koje su imale političko-marketinški karakter (objavljivani u blokovima namijenjenim izbornim aktivnostima partija i koalicija). Ostali prilozi se odnose na pokrivanje pseudomedijskih događaja koje je karakterisao prikriveni politički marketing. Najviše takvih priloga objavila je TVCG (84), pokrivajući pseudomedijske događaje partija vlasti, a potom Nova M (26) TV Nikšić (25), Prva TV (20) i TV Vjesti (7).

Analizom je utvrđeno da je najviše priloga o predizbornim aktivnostima premijera Duška Markovića objavila je Prva TV (22), zatim Nova M (21), TVCG (20), TV Nikšić (18) i TV Vijesti (10). O predizbornim aktivnostima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića po 15 priloga objavile su televizije Prva i Nova M, 12 priloga TVCG, a po 11 TV Nikšić i TV Vijesti.

"Poređenja radi, u prilozima koji su objavljeni u monitorovanim emisijama svih pet televizija, nosioci izbornih listi opozicionih partija i koalicija se likom i glasom pojavljuju ukupno 32 puta. Media centar je podnio 13 prigovora Komisiji RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca, kao i Agenciji za elektronske medije (AEM), i o tome obavještavao medije i javnost. Ti prigovori su redovno objavljivani na fejsbuk stranici Media centra i bili su dostupni svim političkim subjektima koji su učestvovali na parlamentarnim i lokalnim izborima koji su bili pozvani da ih koriste i upućuju nadležnim organima u javnim i komerijalnim emiterima, kako bi bili razmatrani po hitnom postupku u roku od 48 sati, kada je u pitanju RTCG, i 24 sata kada su u pitanju komercijalni emiteri", kazao je Đurović.

Ključne preporuke Media centra, koje su sastavni dio analize, odnose se na potrebu izmjene zakonskih propisa kako bi se AEM dala nadležnost da vrši nadzor nad primjenom pravilnika za praćenje izborne kampanje od strane elektronskih medija (javnih i privatnih). Takođe, kako su kazali iz Media centra, potrebno je utvrditi zakonom nadležnost AEM-a te da njena uloga u izbornom procesu treba da bude proaktivna i "da samoinicijativno preduzima radnje kojima se može uticati na smanjenje neprofesionalnog izvještavanja u predizbornoj kampanji. Aktivnija uloga AEM-a može biti propisana i zakonom".

U saopštenjus se navodi da je izmjenama zakonskih propisa potrebno stvoriti obavezu da RTCG i AEM po hitnom postupku razmatraju prigovore svih zainteresovanih lica u vezi sa praćenjem izborne kampanje a ne da mogućnost podnošenja prigovora (aktivnu legitimaciju) imaju samo politički subjekti koji učestvuju u izbornom procesu.

Kako su saopštili iz Media centra, analiza je sastavni dio projekta “Izbori 2020-monitoring najvećih javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom”, čiji je cilj bio poboljšanje evidencije o poštovanju profesionalnih standarda javnih i privatnih emitera sa nacionalnom frekvencijom tokom predizborne kampanje u Crnoj Gori u 2020. godini. Projekat je realizovan uz pomoć Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u okviru Projekta podrške civilnom društvu u Crnoj Gori 2018-2020.

Projekat je podrazumijevao praćenje centralnih informativnih emisija i drugih sadržaja iz opsega informativnog programa kod dva najveća javna emitera, nacionalne javne televizije (TVCG) i lokalne javne TV Nikšić, kao i kod komercijalnih televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom: TV Vijesti, Prva TV i Nova M od 4. do 30. avgusta 2020. Na ovim medijima praćeno je poštovanje profesionalnih standarda i zakonskih normi u vezi sa izvještavanjem medija u predizbornom periodu.

Bonus video: