Gužva za mjesečne karte u Podgorici

Građani tvrde da radi samo jedan šalter, iz Glavnog grada tvrde da su obezbijedili dva

7294 pregleda 0 komentar(a)
Gužve ispred Gradskog parlamenta, Foto: PG Biro
Gužve ispred Gradskog parlamenta, Foto: PG Biro

Uvođenje elektronske karte za javni gradski prevoz u Podgorici građani su ocijenili kao dobru stvar, ali zbog velikih gužvi ispred šaltera gdje se kupuju, smatraju da bi rad trebalo da bude organizovan drugačije, pogotovo zbog epidemije koronavirusa.

Prethodnih nekoliko dana veliki redovi su bili ispred zgrade Skupštine Podgorice, gdje se nalaze šalteri za rad sa građanima.

Nekoliko građana “Vijestima” se požalilo prije dva dana, da je popodne radio jedan šalter, zbog čega su dugo čekali u redu da produže mjesečnu kartu.

“Mjesečna karta se produži za par sekundi, ali problem je što je veliki broj učenika čekao da kupe kartu prvi put, pa zbog toga treba da ih slikaju. To se oduži, a evo radi samo jedan šalter. Mislim da je trebalo da povedu računa o tome, pogotovo jer je epidemija koronavirusa”, kazala je Mirjana Popović.

Ona je istakla da mnogi ne poštuju distancu od dva metra, ali da većina nosi maske.

Iz Glavnog grada “Vijestima” je rečeno da su obezbijedili dva šaltera u zgradi Gradskog parlamenta koji rade u dvije smjene od 8 do 20 svakog radnog dana, a vikendom od osam do 15 časova.

“Dodatno za potrebe ovog novog gradskog servisa dostupan je i treći šalter u zgradi Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci. Dosadašnja praksa je pokazala da je ovo optimalan način rada i funkcionisanja ovog novog servisa, a uzimajući u obzir činjenicu da je produženje rokava važenja elektronske karte moguće uraditi putem mobilne eplikacije, svakako da će potreba za dolaskom na šaltere biti manja jer će sve veći broj naših sugrađana, posebno mlađe generacije, koristiti i tu povoljnost”, navode u odgovorima “Vijestima”.

Podsjetili su da se zbog trenutne epidemiološke situacije i poštovanja preporuka, naročito propisane fizičke distance, kao i zbog velikog interesovanja naših građana, možda ponekad stvara utisak gužve prilikom preuzimanja elektronskih karata, ali cijela procedura registracije i preuzimanja karata ide vrlo brzo, jednostavno i efikasno.

Elektronska karta za javni gradski prevoz, puštena je u rad krajem jula, a kako je saopšteno do sada je prodato ukupno 3.628 mjesečnih karata (99.495 eura) i 223.760 jednokratnih karata (201.489), što je iznad očekivanog broja.

“Uvođenjem elektronske karte koja je praktična i ekonomična, podstakli smo građane da dnevna putovanja i obaveze obavljaju tako što će koristiti linijski prevoz i njihov odziv je veoma veliki. Podsjećamo, Glavni grad je u prethodnom periodu u saradnji sa Njemačkom razvojnom agencijom za ekonomsku saradnju i razvoj – GIZ radio na modelu modernizacije javnog prevoza, što je rezultiralo pilot projektom digitalizacije gradskog saobraćaja i uvođenjem elektronske karte...”.

Jedna vozna karta se može koristiti u više autobusa, bez obzira da li se radi o različitim prevoznicima, u vremenskom periodu za koji je karta izdata: “Karta može biti jednokratna (100 minuta), dnevna i mjesečna i važi za gradski i prigradski prevoz na teritoriji Podgorice. Cijena jednokratne karte iznosi 0.90 eura, dnevne tri, mjesečne radničke 30, za đake i studente 25 i za penzionere 20 eura”.

Bonus video: