U Tivtu stipendija nema kome trebaju, ali ima se za bager

Opština Tivat ponovo dijeli studentske stipendije, pojedini roditelji nezadovoljni kriterijumima

6254 pregleda 3 komentar(a)
Tivat, Foto: Szs Tivat
Tivat, Foto: Szs Tivat

Opština Tivat nastavlja sa pružanjem podrške studentima koji imaju prebivalište u Tivtu, pa je tako u toku konkurs Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti za dodjelu stipendije za studijsku 2020/2021. godinu.

Pojedini roditelji, međutim, smatraju da aktuelna Odluka o stipendiranju studenata koju je svojevremeno donijela odlazeća lokalna DPS-SD-HGI vlast Tivta, nije srećno rješenje, jer ne daje mogućnost da finansijsku podršku Opštine za studiranje dobiju neki mladi kojima je ona mnogo potrebnija i značila bi im daleko više nego nekim od kategorija srednješkolaca koji su navedene u kriterijumima za dobijanje stipendije

Konkurs je otvoren za studente primijenjenih i akademskih osnovnih studija, specijalističkih studija u trajanju do godinu dana za studijske programe čije osnovne studije traju tri godine, kao i za studente master (postdiplomskih) studija.

Pravo na stipendiju imaju nosioci diplome “Luča“, studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija u visini od najmanje 90 odsto ECTS kredita i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9, studenti master (postdiplomskih) studija, lica sa invaliditetom, lica bez roditeljskog staranja, pripadnici RE populacije bez obzira na prosjek ocjena iz prethodne godine studija.

Visina mjesečne stipendije iznosi 70 eura za studente sa prosječnom ocjenom od 9 do 9,5, odnosno 100 eura za studente sa prosječnom ocjenom od 9,5 do 10, nosioce diplome „Luča“, kao i za lica sa invaliditetom, lica bez roditeljskog staranja i pripadnike RE populacije.

Konkurs je otvoren do 10. oktobra.

“Zašto su kriterijumi baš ovako određeni, pa pravo na stipendiiju imaju, na primjer, svi pripadnici RE populacije, bez obzira na njihov uspjeh u srednjoj školi, a nemaju, recimo, djeca samohranih roditelja koji nisu lučonoše, ali imaju uspjeh u dosadašnjem školovanju koji im je omogućio da se, uz položene prijemne ispite, upišu na fakultete koje su željeli? Zar Opština ne bi trebalo da podrži prvenstveno takvu djecu koja imaju samohranog roditelja, koji je pride i podstanar i koji je zbog aktuelne korona krize sad i bez posla”, kazala je “Vijestima” Tivćanka Tanja Božović.

Ističe da je veoma revoltirana ovakvim, po njoj nepravednim načinom dijeljenja opštinskih studentskih stipendija i da je u više navrata bezuspješno pokušala kod nadležnih u Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat dobije odgovor na ta pitanja.

“Kažu nam da se obratimo predsjedniku Opštine, a ja se pitam kojem? Onome što baca 120.000 eura gradskog novca, dok djeca samohranih roditelja nemaju pravo na stipendiju”, konstatovala je Božovićeva, aludirajući na najnovije postupke odlazećeg tivatskog gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) koji namjerava da pod vrlo problematičnim okolnostima raspiše tender da bi Opština, koja se ne bavi hidrograđevinskim radovima, niti takva opreme treba tivatskom Komunalnom preduzeću, kupila “mašinu za čišćenje podmorja” - plovni bager vrijedan 120.000 eura.

To je, inače, više nego duplo veći iznos novca nego što je Opština Tivat u svom budžetu za 2020. predvidjela za sve studentske stipendije, za koje je planirano da se izdvoji ukupno 50.000 eura.

Bonus video: