Jesu li ljekari poštovali protokole u slučaju Amfilohija?

Nezvanično, “Vijestima” je rečeno da ljekari nijesu smjeli dopustiti da pacijent odbije testiranje ako su simptomi ukazivali da je zaražen virusom

39449 pregleda 249 reakcija 59 komentar(a)
Inspektori navodno istražuju postupanja medicinskog osoblja: detalj iz cetinjske bolnice, Foto: Boris Pejović
Inspektori navodno istražuju postupanja medicinskog osoblja: detalj iz cetinjske bolnice, Foto: Boris Pejović

Policija je juče saslušala direktoricu cetinjske bolnice Danilo I, Sonju Radojičić i medicinsko osoblje te zdravstvene ustanove koje je sprovodilo procedure nakon prošlonedjeljnog pregleda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kako je prenijela TV Vijesti, inspektori navodno provjeravaju da li su sve procedure sprovedene u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje, prenosi TV Vijesti.

Njihove izjave navodno su dostavljene tužilaštvu, koje će utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti.

Radojičić juče nije odgovarala na pozive i poruke “Vijesti”, kako bi objasnila da li su ona i njene kolege saslušani.

Iz cetinjske bolnice prije nekoliko dana saopšteno je da je mitropolit Amfilohije tada odbio da se testira na koronavirus, smatrajući da za tim nema potrebe.

Nakon pregleda, cetinjski ljekari saopštili su da ima bronhitis.

Nezvanično, “Vijestima” je rečeno da ljekari nijesu smjeli dopustiti da pacijent odbije testiranje ako su simptomi ukazivali da je zaražen virusom.

Iz Mitropolije je juče saopšteno da je mitropolit bio stabilnog zdravstvenog stanja, da se dobro osjeća, a da je noć između utorka i srijede proveo mirno

„Pod stalnom je brigom ljekara u Kliničkom centru, gdje je smješten nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus“, saopštili su.

Dvoje preminulih, 210 novozaraženih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su od posljednjeg presjeka završile analizu 705 uzorka na novi koronavirus, a ukupno je registrovano 210 novopozitivnih slučajeva infekcije.

Iz IJZ je saopšteno da je najviše novih slučajeva infekcije u Podgorici – 60. U Nikšiću i Rožajama zabilježeno je po 27 novih slučajeva infekcije, Ulcinju 20, Pljevljima i Kotoru po 17, Budvi 12...

„Od jučerašnjeg presjeka Institutu su stigle prijave dva smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Bara i Nikšića, rođenih 1952. i 1953. godine, a koji su liječeni u Opštoj bolnici ’Blažo Orlandić’ u Baru i Opštoj bolnici u Nikšiću”, istakli su iz IJZ.

Od 53 pacijenta koji su zbog kovida smještena u KC, 20 je životno je ugroženo, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

U Nikšiću na liječenju trenutno i dvoje djece

Direktor nikšićke bolnice Ilija Ašanin kazao je da je u toj zdravstvenoj ustanovi na liječenju 74 kovid-pacijenta, od kojih je pet životno ugroženo i nalaze se na jedinici intenzivne njege.

“Ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara”, kazao je Ašanin.

Doktorica Branka Šupić kazala je da se na dječijem odjeljenju trenutno nalazi dvoje kovid pozitivne djece, a imaju i jednog mališana za koga sumnjaju da je pozitivan, ali čekaju rezultate testa.

“Svi se dobro osjećaju, imaju uredne vitalne parametre i trenutno su van životne opasnosti. Svi su oni imali simptome. Međutim, najveći broj djece prolazi asimptomatski. Inficirani su i opasnost je što prenose infekciju”, kazala je Šupićeva.

Na odjeljenju rade tri pedijatra, imaju 21 krevet, a devet je opredijeljeno za kovid pozitivnu djecu.

“Ima nas dovoljno. Ima idovoljan broj medicinskih sestara čija uloga nije ništa manje važna u liječenju i njezi te djece. Zasada nemamo nikakvih problema. Ako treba radićemo dan-noć da se sva djeca izliječe i odu kućama. Nebitno je koliko radimo u ovom slučaju. Ako bi se ukazala potreba, mi bismo cijelo dječije odjeljenje reorganizovali u kovid zonu, pa bi se ostala djeca smještala u zgradu hirurškog paviljona. Inače, uvijek u decembru i januaru imamo veliki broj djece, pa ne bi bilo prvi put da nam ustupe mjesta”, kazala je Šupićeva.

Djeca koja su kovid pozitivna su potpuno prostorno odvojena od djece koja imaju druge infekcije.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, prema riječima doktorice Dragice Gudelj, trenutno se u kovid-bloku nalazi 31 pacijent.

„Oni su srednje teške kliničke slike, svi sa obostranim pneumonijama. Stabilnih su vitalnih parametara“, kazala je Gudelj.

Bonus video: