Traže smjenu Pićurića: Oštetio školu i državu za preko 136.000 eura?

“Od jedne stare i zapuštene ustanove, napravio sam uglednu evropsku instituciju”, poručio je direktor Elektrotehničke škole
98 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.01.2018. 17:38h

Prosvjetna inspekcija predložila je ministru Damiru Šehoviću razrješenje direktora podgoričke ETŠ „Vaso Aligrudić“ Veselina Pićurića, jer tvrde da su zbog njegovog nezakonitog rada i zapošljavanja država i škola oštećene za preko 136.000 eura.

Prosvjetni inspektor Radan Nikolić rješenje je donio 15. novembra prošle godine, a ministar još nije postupio po njegovom predlogu, iako je više puta tvrdio da neće tolerisati nezakonito postupanje direktora ustanova.

Iz Ministarstva prosvjete su “Vijestima” odgovorili da će “javnost informisati o stavu i aktivnostima nakon utvrđivanja dodatnih podataka i informacija".

Inspektor, koji je u međuvremnu penzionisan, je utvrdio da je Pićurić nezakonito otpustio tri profesora praktične nastave, a da je zaposlio sedam novih, od čega samo jedan ima položen stručni ispit.

Prema procjeni prosvjetnog inspektora, time je Pićurić školu i državu, od 2009. do 2014. oštetio za 136.000 eura, odnosno 2.100 eura mjesečno. Uz to, zbog nezakonitih otkaza nastavnicima praktične nastave, škola će, po pravosnažnim sudskim odlukama, morati da isplati dodatnih 40.000 eura, te da plati sudske troškove.

Pićurić kaže da nije u nijednom trenutku oštetio državu, već da ju je pomogao. “Od jedne stare i zapuštene ustanove, napravio sam uglednu evropsku instituciju”, kazao je Pićurić “Vijestima”. Tvrdi da mu rješenje inspekcije nije dostavljeno, te stoga nije želio ni da ga komentariše.

U nalazu Nikolića u koji su „Vijesti“ imale uvid piše da je Pićurić decembru 2014. otpustio profesore praktične nastave Ranka Ljumovića i Dragana Sandića, a da su sudski sporovi okončani u njihovu korist.

„Kako direktor škole nije postupio u skladu sa pravosnažnim sudskim presudama od aprila 2017, prosvjetni inspektor je, nakon nadzora na inicijativu Ljumovića i Sandića, naložio Pićuriću da postupi u skladu sa zakonom i dostavi informaciju koliku je šteta ustanovi nanesena ovim sporovima.

Direktor je odgovorio da je postupio u skladu sa pravosnažnim presudama, te da su dugovanja škole po tom osnovu 31.966 eura na osnovu neisplaćivanih zarada i drugih primanja i kamata, te 6.487 eura na ime sudskih troškova. Ljumović i Sandić tvrde da su dugovanja prema njima veća jer se cifra od 31.966 eura odnosi na neto zarade“, pojašnjava se u nalazu prosvjetnog inspektora.

Osporavan zbog nezakonitog zapošljavanja i ranije

Nikolić u nalazu naveo i da je glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić 2013. predlagala razrješenje Pićurića, takođe nakon nadzora zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnika.

„Zakonom o Prosvjetnoj inspekciji propisana je obaveza inspektora da predloži razrješenje direktora ukoliko ne vodi ustanovu u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Članom 83 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da se direktor ustanove razrješava ukolikilo je zbog sprovođenja akata koje je donio nastupila šteta za ustanovu, zaposlene i korisnike“, podsjeća inspektor u predlogu.

Bonus video: