DPNCG: Protestujemo zbog presude Martinoviću, obaveza države je da ne vrši pritisak na novinare

Iz DPNCG je saopšteno da je obaveza države da štiti slobodu izražavanja, na šta je nedavno upozorila Evropska komisija u najnovijem izvještaju za Crnu Goru

3389 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) protestuje zbog presude Višeg suda u Podgorici kojom je naš kolega Jovo Martinović osuđen na godinu zatvora, saopšteno je danas iz DPNCG.

Martinović je osuđen danas u Višem sudu u Podgorici na godinu zatvora za posredovanje u švercu narkotika, a oslobođen je optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Martinović je kazao da je ovakva odluka za njega očekivana, jer je sud tokom čitavog postupka odbijao da uzme u obzir sve dokaze koji su njemu išli u prilog, pa i najbitnije da je tog dana bio na novinarskom zadatku što su potvrdili saslušani svjedoci, ali i svjedok saradnik u ovom predmetu.

"Ovom prilikom podsjećamo na obavezu države da ne vrši pritisak na novinare, kao i da štiti slobodu izražavanja, na šta je nedavno upozorila Evropska komisija u najnovijem izvještaju za Crnu Goru. Dodatno, mnoge međunarodne organizacije su skretale pažnju na ovaj slučaj", ističe se u saopštenju DPNCG.

Oni su kazali da očekuju da više sudske instance preispitaju validnost presude s obzirom na činjenicu da postoji manjak dokaza za osudu novinara.

Bonus video: