EK ponovila kritike na račun ASK-a: Obračun sa slučajevima koji su držani pod tepihom

“Upravni sud je u avgustu 2020. poništio odluku Agencije kojom nije utvrđen konflikt interesa u tome što je bivši premijer, sada predsjednik, potpisao u oktobru 2016. odluku o dodjeli koncesije za izgradnju male hidroelektrane kompaniji u vlasništvu njegovog sina”,

2286 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta Agencije, Foto: Antikorupcija.me
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta Agencije, Foto: Antikorupcija.me

Evropska komisija i ove godine ponovila je ključne kritike na račun Agencije za sprečavanje korupcije.

“Uprkos preduzetim mjerama i proaktivnijem radu novog Savjeta Agencije, izazovi ostaju: Agencija i njeni zaposleni moraju osigurati maksimalnu transparentnost, integritet, nepristrasnost, neselektivan pristup i dosljednu i punu primjenu relevantnih zakona”, ocijenili su iz Brisela.

Član Savjeta Zlatko Vujović ocjene smatra objektivnim, mada poručuje kako se mora uzeti u obzir da se one odnose na period rada prije izbora Jelene Perović za direktoricu krajem jula, napominjući da njeni prethodnici nisu uživali njegovu podršku.

Agenciju je do kraja prošle godine vodio Sreten Radonjić, a do izbora direktorice ova institucija je bila u v.d. stanju i njome je uglavnom upravljao Savo Milašinović.

“Direktorica se mora uhvatiti u koštac sa mnogim pitanjima i slučajevima koje je prethodna uprava pokušavala da stavi pod tepih, ili donosila odluke koje su padale na Upravnom sudu. Na Savjetu je da prati i ocjenjuje njen rad. Naravno, od Savjeta se ne može očekivati da radi posao direktora, jer za to nema ovlašćenja,” kazao je Vujović za “Vijesti”.

EK je zabilježila da je Agencija zabilježila određeni napredak u uspostavljanju rezultata po pitanju sprečavanja korupcije. U dokumentu piše da je zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije i u manjem broju Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja prošle godine pokrenuto oko 400 procesa, a da je po molbi Agencije u sedam slučajeva došlo do zapljene materijalne koristi u vrijednosti od 22.966 eura. Na osnovu njenih mišljenja i odluka, 57 javnih funkcionera je podnijelo ostavke a četiri su smijenjena.

U dokumentu su se osvrnuli i na odluku Agencije koja se tiče predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža Đukanovića.

“Upravni sud je u avgustu 2020. poništio odluku Agencije kojom nije utvrđen konflikt interesa u tome što je bivši premijer, sada predsjednik, potpisao u oktobru 2016. odluku o dodjeli koncesije za izgradnju male hidroelektrane kompaniji u vlasništvu njegovog sina”, navodi se u izvještaju.

EK je ponovila da ova institucija nema rezultata u jednoj od ključnih oblasti - Agencija je istražila 31 slučaj neobjašnjivog bogaćenja, ali nije utvrdila neregularnosti.

U dijelu koji se tiče kontrole političkih partija i izbornih kampanja, EK je napomenula da su prošle godine bili izbori za Skupštinu opštine Tuzi, da je pokrenut prekršajni postupak protiv jedne partije, ali da “nisu utvrđene veće neregularnosti, niti zloupotrebe državnih sredstava u svrhu izborne kampanje”. U dijelu koji se tiče parlamentarnih i lokalnih izbora 30. avgusta, EK je zabilježila da je Agencija inicirala preko 400 postupaka koji se tiču zloupotrebe državnih sredstava u svrhu kampanje i pokrenula 25 prekršajnih postupaka.

“Agencija nije izrekla nikakve direktne sankcije koji se tiču izvještaja o troškovima koje su podnijeli učesnici ili objavila bilo kakve zaključke, uprkos činjenici da oni nisu odgovarali nalazima Agencije”, navodi se u nalazu. Iz EK navode i da mali broj registrovanih lobista sugeriše da se ova aktivnost sprovodi van zakonskih okvira, ali i da je Agencija od osnivanja dala 17 neobavezujućih mišljenja na zakonske tekstove, od kojih su u četiri slučaja njene preporuke prihvaćene, u osam nisu, a u četiri su procedure u toku. Vujović navodi da je na Savjetu da ocjenjuju rad nove direktorice.

“I eventualno, ukoliko bude zloupotreba, pokrenemo njenu smjenu. Pošto je odluka o izboru sadašnje direktorice donijeta jednoglasno, obaveza je svih članova Savjeta da budemo stroži u ocjeni njenog rada”, poručuje on. Mš.R.

Perović: Prve mjerljive rezultate imaćemo do kraja godine

Agencija će sa pažnjom analizirati sve preporuke koje se tiču našeg rada, poručila je direktorica Jelena Perović.

“Sigurno je da je potrebno vrijeme da se pokažu rezultati, ali je isto tako sigurno da ćemo prve mjeriljive rezultate imati već na kraju ove godine. Kao posebno važno ukazujemo na to da je Agencija preporuke navedene u izvještaju, već postavila kao prioritete u svom radu, a to se prije svega odnosi na potpunu transparentnost rada”, kazala je Perović za “Vijesti”, navodeći da će rezultati biti konstatovani u narednim izvještajima međunarodnih institucija. Kazala je i da je sa zadovoljstvom primijetila da se u ovom kratkom vremenu već primjećuju pomaci u transparntnosti rada ASK, a kao jasan primjer toga navela potpunu transparentnost rada tokom kontrole finansiranja izborne kampanje.

U odnosu na selektivan pristup, nepristrasnost i nezavisnost, Perović je kazala da je ASK uvela unaprijeđenu metodologiju postupaka provjere imovinskih kartona, te se kontrola vrši slučajnim odabirom i službenici ili rukovodstvo ni na koji način ne mogu uticati na izbor lica čija će imovina i prihodi biti kontrolisani. Na pitanje “Vijesti” o novoj odluci Agencije koja se tiče slučaja Đukanović iz izvještaja, direktorica je kazala da je Upravni sud njihovu odluku poništio iz procesnih razloga.

“Agencija će, nakon otklanjanja nepravilnosti na koje je ukazao Upravni sud i nakon sprovedenog postupka u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, donijeti odluku u ovom slučaju”, kazala je ona.

Bonus video: