"podstrek za dalji rad"

Ministarstvo prosvjete: Izvještaj EK pokazao da je CG na dobrom putu

"Kako je navedeno, tokom COVID-19 krize Ministarstvo je bilo aktivno u pronalaženju načina za obezbjeđivanje mogućnosti za učenje na različitim obrazovnim nivoima"

1498 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dobar nivo pripreme za oblast obrazovanja i kulture u izvještaju Evropske komisije (EK) pokazuje da je Crna Gora na dobrom putu kada je riječ o ovoj oblasti, i daje podstrek za dalji rad, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da je u izvještaju ocijenjeno da je napravljen određeni progres kada je riječ o upisnoj politici u predškolske ustanove, ali i stručnom obrazovanju i ishodima učenja, na šta je potrebno staviti fokus i u narednom periodu.

"Kako je navedeno, tokom COVID-19 krize Ministarstvo je bilo aktivno u pronalaženju načina za obezbjeđivanje mogućnosti za učenje na različitim obrazovnim nivoima. Konstatovano je i ulaganje u školsku infrastrukturu, koje je rezultiralo izgradnjom novih škola i rekonstrukcijom postojećih, ali i planiranjem novih infrastrukturnih projekata, a ono na šta je potrebno staviti fokus u narednom periodu jeste pristupačnost objekata", ističe se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora su kazali i da je navedeno da se nastavilo sa promovisanjem značaja predškolskog obrazovanja i vaspitanja, koje je sada dostupno i u određenim ruralnim područjima, te da se očekuje da Strategija ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja koja je u pripremi, dalje ojača ovaj obrazovni nivo, kako bi se povećao obuhvat djece predškolskim vaspitanjem.

"Konstatovano je i da je povećavano interesovanje za dualno obrazovanje, uz naglasak da je sada potrebno raditi na njegovog daljoj održivosti kroz zajedničko finansiranje od strane kako javnog, tako i privatnog sektora, te na daljem jačanju kapaciteta mentora u dualnom sistemu i generalno monitoringu u ovoj oblasti. Pažnja će se usmjeravati i na nastavak povezivanja obrazovanja sa tržištem rada", piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Naveli su i da je u visokom obrazovanju u toku izrada Strategije visokog obrazovanja. 

"Na osnovu ranije izrađenog Zakona o akademskom integritetu, imenovan je Etički komitet, Crna Gora aktivno učestvuje u Erasmus+ programu, dok posebna pažnja treba da bude posvećena evaluaciji primjene uvedene obavezne praktične nastave na visokoškolskim ustanovama. Dodatno, nastaviće se rad na podizanju sveukupnog kvaliteta visokog obrazovanja. Takođe, posebna pažnja biće usmjerena na djecu RE populacije, za koje se već opredjeljuje jedan broj stipendija i drugi podsticaji, ali i za sve ranjive grupe. Na kraju, PISA rezultati pokazali su ograničen napredak, te se u narednom periodu očekuje primjena planova i preporuka, kako bi se dalje povećao nivo postignuća", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Preporučujemo za Vas