Bijelo Polje: Mještani Resnika ne žele zgrade u komšiluku

Bahović je rekao da će građani obratiti Minisitarstvu saobraćaja, Direkciji za izgradnju i drugim relevantnim institucijama, ako Opština ne nađe drugo rješenje
377 pregleda 2 komentar(a)
Ešef Bahović, Foto: Jadranka Ćetković
Ešef Bahović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.01.2018. 16:04h

Dio građana bjelopoljskog naselja Resnik protivi se izgradnji stambenih zgrada za Rome i Egipćane, za koje je u toku postupak izrade glavnog projekta.

Građani tvrde da nijesu protiv jer se gradi za Rome, već protiv izgradnje bilo kakvih zgrada jer je navodno riječ o skučenom prostoru ispod obilaznice koji nema potrebnu infrastrukturu.

Ešef Bahović, čije se imanje graniči sa lokacijom, kazao je da nije problem u romskom naselju, nego što ne postoje nikakvi urbanističko-tehički uslovi za izgradnju.

“Iznad te lokacije je obilaznica koja bi izgradnjom zgrada bila potkopana, a zgrade takvih gabarita bi ugrozile naše kuće, jer je visinska razlika između puta koji je Opština planirala da gradi iznad naših kuća i obilaznice je oko 40 do 50 metara. To je za bilo koga loše rješenje, da je bilo ko u pitanju - Romi, Srbi, Albanci, bilo ko. I za naše kuće smo morali da gradimo potporne zidove jer postoji opasnosti od klizišta i tu je nemoguće uraditi objekte za masovnu upotrebu”.

Bahović je rekao da će građani obratiti Minisitarstvu saobraćaja, Direkciji za izgradnju i drugim relevantnim institucijama, ako Opština ne nađe drugo rješenje.

Predstavnik Roma Ismet Selimović kazao je da Romima odgovara ta lokacija, ali da je za njih mnogo pogodnije rješenje da se zgrade rade kod mosta u Strojtanici, gdje već postoji jedno od dva najveća naselja Roma u Bijelom Polju.

“Ranije su planirali da grade u Strojtanici pa su odustali, izgradili su zgradu za osam porodica u Ravnoj rijeci i to nisu dobili Romi. Zato sumnjamo da će uopšte igdje izgraditi bilo kakve zgrade za Rome”.

Direktor Direkcije za investicije i izgradnju Milanko Minić kazao je da je sve urađeno po zakonu, odnosno DUP-u, u skladu sa preporukama Evropske komisije o rješavanju problema stanovanja dijela romskih porodica iz naselja Rakonje i Strojtanica.

Pojašnjava da je DUP za naselje Resnik predviđa izgradnju objekata za kolektivno stanovanje.

“Nakon dobijanja spiska parcela od Direkcije za imovinu ova je izabrana kao najpogodnija, ucrtana u DUP sa tri urbanističke parcele, namijenjene kolektivnom stanovanju, za šta su dobijeni urbanističko-tehnički uslovi”.

Predsjednik Mjesne zajednice Rasovo Milan Pešić je kazao da lokacija nije pogodna za naseljavanje oko 200 ljudi, bilo koje populacije, u blizini pojasa obilaznice.

“Konfiguracija terena nije pogodna za izgradnju takvih objekata a protivna je smjernicama DUP-a i odredbama više zakona: o planiranju i izgradnji, životnoj sredini, putevima”.

Građani ističu da nije riješena infrastruktura za to to naselje.

Bonus video: