NAKON POSKUPLJENJA U GRADSKOM PREVOZU

Taksisti za poskuljenje, nadležni ne daju prije kraja septembra

Mnogi taksisti najavili su da bi prevoz trebalo da poskupi, pogotovo nakon jučerašnjeg povećanja karte u gradskom autobuskom prevozu
60 pregleda 1 komentar(a)
Taksi, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Taksi, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.02.2019. 14:46h

Taksi prevoz u glavnom gradu, ne može  poskupjeti prije  kraja trećeg kvartala ove godine, a  po Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju krajnji rok za određivanje  minimalne i maksimalne cijene je osmi novembar ove godine.

To je „Vijestima” odgovoreno  iz Glavnog grada, odnosno Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, na pitanje da li planiraju uskoro da    odrede minimalnu i najnižu cijenu vožnje taksi vozilima, a što je  prema novom Zakonu o drumskom saobraćaju  obaveza lokalne samouprave. 

Mnogi taksisti najavili su da bi prevoz  trebalo da poskupi, pogotovo nakon jučerašnjeg povećanja karte u gradskom autobuskom prevozu sa 70 na 90 centi.

Neki su to već i učinili.

 “Smatram da apsolutno taksi prevoz treba da poskupi i to za nekoliko desetina centi. To treba uraditi i zbog povećanja akcize na gorivo, drugih poskupljenja.  Međutim, novim Zakonom o drumskom saobraćaju to je u nadležnosti lokalnih uprava, tako da su nama svezane ruke”, kazao je predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović.

On je naveo da  sadašnja cijena  vožnje u glavnom gradu, je  najniža u cijeloj Evropi,  i da je to prosto neodrživo.

Iz Glavnog grada su naveli da se  minimalna i maksimalna cijena vožnje   može  odrediti jedino donošenjem nove odluke o organizovanju auto-taksi prevoza na teritoriji glavnog grada. 

“Planom rada Sekretarijata nova odluka je planirana za treći kvartal tekuće godine, a da bi se  mogla donijeti neophodno je ispoštovati zakonom predviđene procedure, sprovesti javnu raspravu, proći skupštinsku proceduru i objaviti isto u Službenom listu”, navode iz Glavnog grada.

Istakli su da će  Glavni grad  vrlo brzo formirati  radnu grupu, koja će uraditi novu odluku, a da  bi cijenu formirali na zadovoljstvo građana neophodno je da  uključe i predstavnike taksi udruženja, što smo namjerni i da uradimo. 

“Što se tiče Sekretarijata do donošenja nove odluke donošenje se očekuje do (kraja trećeg kvartala),  nećemo uticati na povećanje cijene taksi prevoza”, navode iz Sekretarijata.