Gastronomsko nasljeđe za turiste

Opština Tivat dobila novac iz IPA fondova za realizaciju još jednog projekta prekogranične saradnje

2120 pregleda 0 komentar(a)
Jedno od tradicionalnih jela: Žućenica, Foto: Opština Tivat
Jedno od tradicionalnih jela: Žućenica, Foto: Opština Tivat

Opštini Tivat - Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo i zvanično je odobren za primjenu projekat “EnhanCing Sustainable Tourism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Period sprovođenja projekta je od 15. avgusta 2020. do 14. avgusta 2022. Ukupan budžet projekta je 710.946 eura, dok je iznos namijenjen Opštini Tivat 173.823 eura.

Projekat je odobren u okviru programske prioritetne mjere: doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Ključna aktivnost projekta odnosi se na preuređenje školskih prostorija i opremanje školske kuhinje u SMŠ “Mladost”, koja će služiti učenicima stručnih smjerova za potrebe praktičnog dijela nastave. Za tu namjenu je obezbijeđeno oko 100.000 eura bespovratnih sredstava. Opština Tivat radiće i na valorizaciji i promociji gastronomskog nasljeđa, organizovanjem specijalizovanih obuka, umrežavanjem i promocijom novih turističkih proizvoda koji će biti proizvedeni tokom projekta. Jedan od tih proizvoda će biti “staze gastronomskog nasljeđa”, kao i kuvar tradicionalnih recepata.

“Osnovna tema ovog projekta je tradicionalna hrana koja je stotinama a negdje i hiljadama godina igrala glavnu ulogu u tradiciji i folkloru zemalja programskog područja, predstavljajući osnovni dio njihove kulturne baštine. Jako je bitno sačuvati naše autohtone proizvode i jela od zaborava koje sa sobom nosi moderno doba, a lokalna kuhinja i lokalni proizvodi su upravo ti koji mogu podstaći inovacije, te unaprijediti razvoj na regionalnom i globalnom nivou. Iznad svega, mogu još više poboljšati turističku ponudu“, izjavio je Petar Vujović (DPS), sekretar Sekretarijata.

Bonus video: