Budva: Ko krši zakon ostaje bez licence

U Budvi licencu ima 68 preduzetnika i 25 taksi udruženja. Jedna od firmi koja se među prvima našla pod lupom je VIP taxi, čiji je suvlasnik odlazeći v.d. direktora Parking servisa

12984 pregleda 38 reakcija 9 komentar(a)
Uvode red u radu taksi prevozu, Foto: Vuk Lajović
Uvode red u radu taksi prevozu, Foto: Vuk Lajović

Nova gradska uprava oduzimaće licence onim pojedincima i taksi firmama koje su kršile zakon u prethodnom periodu.

Na to će, kako je “Vijestima” potvrđeno, insistirati budvanske Demokrate, kako bi se uveo red u taksi prevozu u gradu.

U registru taksi prevoznika koji je prije pola godine objavila Opština Budva, izdato je 68 licenci preduzetnicima, odnosno individualnim taksi prevoznicima, dok je čak 25 licenci izdato za privredna društva - taksi udruženja, koja broje gotovo 200 vozila.

Jedna od firmi koja se među prvima našla pod lupom je budvanski VIP taxi, čiji je suvlasnik Žarko Peković, odlazeći v.d. direktora opštinskog preduzeća Parking servis, koga je, kao kadra DPS-a, prije dva i po mjeseca na tu funkciju imenovala administracija Nikole Divanovića.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović zatražio je od Direktorata za drumski saobraćaj Ministarstva saobraćaja da mu se dostave podaci da li je prethodnih godina protiv firme VIP taxi vođen prekršajni upravni postupak.

Iz Direktorata je u pismenom odgovoru, koji je dostavljen redakciji “Vijesti”, Šaranoviću odgovorio da Inspekcija za drumski saobraćaj protiv VIP taxija nije vodila upravni, ali jeste prekršajni postupak.

Oni su naveli da je sredinom avgusta 2018. inspektorka za drumski saobraćaj izrekla prekršajni nalog firmi VIP taxi na iznos od 1.200 eura, a Pekoviću, kao odgovornom licu - izvršnom direktoru, kaznu od 500 eura zbog kršenja Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, zbog javnog prevoza putnika putničkim automobilom na međugradskoj relaciji Aerodrom Tivat, hotel u Budvi. Kako je pojašanjeno Sud za prekršaje u Budvi oslobodio je VIP taxi“ i Pekovića krivice, ali je nakon žalbe Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Viši sud za prekršaje donio rješenje kojim se presuda budvanskog suda preinačuje i VIP taxi kažnjava novčanom kaznom od 1.200 eura, a Peković 500 eura.

Kako se u odgovoru navodi, istog dana prije dvije godine drugi inspektor za drumski soabraćaj je izrekao prekršajni nalog VIP taxiju i Pekoviću na iznose od 1.200 i 500 eura takođe zbog javnog prevoza putnika putničkim automobilom na međugradskoj relaciji, od hotela u Budvi do Aerodroma u Tivtu.

Sud za prekršaje u Budvi kaznio je tada VIP taxi novčanom kaznom od 750 eura, a Pekovića 300 eura. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva se ponovo žalilo na odluku budvanskog suda za prekršaje, ali je Viši sud za prekršaje potvrdio to rješenje.

Inspektor za drumski saobraćaj krajem avgusta 2019, kako se navodi u odgovoru, izdao je prekršajni nalog vozaču autobusa VIP taxi u iznosu od 150 eura.

Peković se zamjerio novoj - staroj vlasti, nakon što je preuzeo funkciju v.d. direktora Parking servisa, te kao aktivni član DPS-a agitovao za tu partiju. On je optužen od bivšeg predsjednika Borda direktora, kao i predsjednika sindikalne organizacije u tom preduzeću da je preuzimanjem funkcije počeo da zapošljava po partijskoj i rodbinskoj liniji, da bi Peković uzvratio Demokratama optužujući ih za kršenje zakona i nepotizam.

Inače, mnoge od licenci taksi prevoznicima koje je Opština izdala ističu ove godine, a neke, poput VIP taxija i ostalih taksi firmi tek za tri, odnosno četiri godine.

Bonus video: