Kamere ne mogu u radionicu "Čistoće"

"Iz spisa predmeta se ne mogu procijeniti objektivni razlozi za vršenje video nadzora u radionici, pa se stiče utisak da je svrha uvođenja video nadzora isključivo kontrola zaposlenih, što je suprotvo odredbama iz člana 36 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navodi se u obrazloženju koje potpisuje predsjednik Savjeta Sreten Radonjić

7262 pregleda 6 komentar(a)
Uprava “Ćistoće” željela da uvede video-nadzor, Foto: Boris Pejović
Uprava “Ćistoće” željela da uvede video-nadzor, Foto: Boris Pejović

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) nije dopustio da se postave kamere u radionici podgoričke "Čistoće", iz koje su to tražili zbog učestalih nestanaka vrijedne opreme i sumnjivih kvarova.

"Čistoća" se krajem januara obrazila AZLP.

"Razlog za uvođenje sistema video-nadzora u radionici je bezbjednost lica i imovine, kao i efikasnija prevencija vršenja prekršajnih ili krivičnih djela, učestalih nestanaka vrijedne opreme, sredstava za opravku voznog parka i sumnjivih kvarova. Uvođenje sistema video-nadzora u radionici predstavljalo bi siguran vid zaštite i očuvanja imovine ovog društva", navodi se u zahtjevu podgoričkog preduzeća.

Dodaje se da bi to bio veliki gubitak ne samo za preduzeće nego i za Glavni grad, jer bi samim tim obavljanje njegove osnovne djelatnosti bilo otežano.

Savjet AZLP je na sjednici održanoj 20. juna, razmatrajući zahtjev preduzeća, odlučio da je isti neosnovan.

Iz zahtjeva “Čistoće“ može se zaključuti da se svrha obrade ličnih podataka za koju se traži uvođenje video nadzora može postići na drugi način

"Iz spisa predmeta se ne mogu procijeniti objektivni razlozi za vršenje video nadzora u radionici, pa se stiče utisak da je svrha uvođenja video nadzora isključivo kontrola zaposlenih, što je suprotvo odredbama iz člana 36 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navodi se u obrazloženju koje potpisuje predsjednik Savjeta Sreten Radonjić.

Dodaje da se iz zahtjeva "Čistoće" može se zaključuti da se svrha obrade ličnih podataka za koju se traži uvođenje video nadzora može postići na drugi način, kao što je kontrolom nadređenih, a da bi video nadzor u radionici predstavljao obradu podataka u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade.

Savjet AZLP, navodi se u rješenju, uzeo u obzir sve okolnosti i procijenio da uvođenje video nadzora nije neophodno jer bi se ovakvom obradom ličnih podataka narušila privatnost zaposlenih, koju svaki zaposleni uživa u određenoj mjeri i na radnom mjestu.

Bonus video: