ASK: Vujošević i Popović prekršili zakon o sprečavanju korupcije

Vujošević je kazao da taj propust nije proistekao usljed nepoštovanja i neodgovornosti, već je uticaj “tekućih poslova i velikog pritiska na finansijsku situaciju u kojoj je zaposlen, u dobrom dijelu doprinio da ne ispuni ovu obavezu”.

5030 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Mina
Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Mina

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su članovi Odbora direktora “Skijališta Crne Gore” Spasoje Vujošević i “Vodakoma” Božidar Popović prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Njima se spočitava da nisu u zakonskom roku dostavili redovan godišnji izvještaj o prihodima i imovini za prošlu godinu.

Javni funkcioner dužan je da do kraja marta dostavi redovan godišnji izvještaj za stanje od prošle godine.

Ko to ne uradi u zakonskom roku, propisana je kazna od 500 do 2.000 eura. Vujošević je kazao da taj propust nije proistekao usljed nepoštovanja i neodgovornosti, već je uticaj “tekućih poslova i velikog pritiska na finansijsku situaciju u kojoj je zaposlen, u dobrom dijelu doprinio da ne ispuni ovu obavezu”.

On je kazao da je ranije pokušao da pošalje imovinski karton, ali da je imao problema sa dobijanjem bar koda prilikom popunjavanja.

Popović je kazao Agenciji da je svakog puta, izuzev ovog, ispunjavao svoje obaveze prema Agenciji.

“Razlog nedostavljanja izvještaja jesu povećane poslovne i privatne obaveze, te da nije imao namjeru da bilo šta prikrije, već je u pitanju zaborav usljed djelovanja drugih faktora”, navodi se u obrazloženju člana OD “Vodakoma”. Oba javna funkcionera su uz obrazloženje dostavili imovinske kartone Agenciji. Vujošević je to uradio početkom jula, a Popović sredinom istog mjeseca. Njima je Agencija uputila objaštenje o rezultatima ispitnog postupka. Dok Vujovišević nije odgovorio, Popović je Agenciju obavijestio da ostaje pri ranije iznijetim navodima.

Obje odluke potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović.

Osim redovnog godišnjeg, javni funkcioneri dužni su da Agenciji dostavljaju i vanredne imovinske kartone.

Javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana od dana imenovanja ili razrješenja dostavi karton, kao i u slučaju uvećanja imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Osim toga, javni funkcioner kojem je prestala funkcija dužan je da jednom godišnje u naredne dvije godine Agenciji dostavlja karton.

Bonus video: