"Crna Gora će kada vakcina protiv koronavirusa bude proizvedena dobiti zagarantovane doze"

"Želim da vas informišem da je Vlada Crne Gore na juče održanoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans u iznosu od 771.280 dolara, odnosno 646.000 eura", istakao je Hrapović

87225 pregleda 955 reakcija 90 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović je u ime Crne Gore potpisao sporazum, prema kojem će Crna Gora kada vakcina protiv koronavirusa bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

"Želim da vas informišem da je Vlada Crne Gore na juče održanoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans u iznosu od 771.280 dolara, odnosno 646.000 eura", istakao je Hrapović.

U saopštenju se dodaje da je Hrapović obrazložio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Iz ministarstva zdravlja su kazali da je navedena Inicijativa podržana od strane Evropske komisije, ali i mnogobrojnih relevantnih organizacija među kojima su Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, Dječiji fond Ujedinjenih nacija, i druge.

''U ovom trenutku, COVAX Inicijativa predstavlja najpovoljniju opciju svim manje razvijenim državama i državama u tranziciji, među kojima je i Crna Gora, u pogledu nabavke vakcine za COVID-19, jer obezbjeđuje veliku dozu sigurnosti i transparentnosti. U prilog tome ide i činjenica da je COVAX Inicijativi pristupilo preko 170 država svijeta (među kojima je veliki broj zemalja EU i regiona), što dovoljno govori o ozbiljnosti i pouzdanosti navedene organizacije. Pristupanjem ovoj Inicijativi, Crnoj Gori će biti omogućeno da pod jednakim uslovima i u istom vremenskom intervalu sa drugim zemljama učestvuje u raspodjeli obezbijeđenih doza vakcina", rekao je Hrapović.

On je dalje pojasnio, da ukoliko država ne pristupi navedenoj Inicijativi, stavlja se u poziciju samostalnog pregovarača, i dovodi u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na veće (razvijenije) države i COVAX Inicijativu, imajući u vidu potrebnu količinu vakcina za Crnu Goru, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku.

"Inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 10,55 dolara, odnosno 8.84 eura. Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje Crne Gore i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, naša zemlja je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20% stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi). Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 2.582.640 dolara, odnosno oko 2.163.000 eura", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: