DPS traži vanrednu sjednicu SO HN: Raspravljati o zaštiti palmi od surlaša

„Smatramo da se palme ne mogu dijeliti u odnosu na vlasništvo. To znači da tretiranje 400 palmi koje su u vlasništvu Opštine, bez adekvatnog tretiranja svih palmi, neće riješiti problem“, dodao je Konjević, saopšteno je iz DPS-a
6 komentar(a)
Palmin surlaš, Foto: Slavica Kosić
Palmin surlaš, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.01.2018. 13:12h

Demokratksa partija socijalista (DPS) inicirala je održavanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Herceg Novi na kojoj bi se raspravljalo o zaštiti hercegnovskih palmi od štetnog djelovanja surlaša i njihovom zanavljanju.

Šef Kluba odbornika DPS Ranko Konjević kazao je da je ta stranka podnijela zahtjev za sazivanje vanredne sjednice.

Konjević je ukazao da u hercegnovskoj opštini ima oko hiljadu kanarskih palmi, da se 400 nalazi u vlasništvu Opštine, dok je ostatak u vlasništvu države ili privatnih lica.

„Smatramo da se palme ne mogu dijeliti u odnosu na vlasništvo. To znači da tretiranje 400 palmi koje su u vlasništvu Opštine, bez adekvatnog tretiranja svih palmi, neće riješiti problem“, dodao je Konjević, saopšteno je iz DPS-a.

On je podsjetio da je opštinskim budžetom predviđeno da se 50 hiljada eura iskoristi za borbu protiv surlaša.

Konjević je naveo da taj iznos nije dovoljan za rješavanje tog problema koji je pogodio cijelo Crnogorsko primorje i da je neophodno edukovati građane i praktično im pomoći u borbi protiv palminog surlaša.

"Želimo da znamo koliko je tačno palmi ugroženo? Koje su mjere konkretno preduzete do sada? Da li su postignuti bilo kakvi efekti? Zašto nijesu korištena iskustva drugih gradova Mediterana koji su imali sličan problem? Zašto se niko iz Opštine nije obratio resornom ministarstvu ili organizacijama EU? Zašto niko nije aplicirao niti za jedan program podrške?, upitao je Konjević

DPS je predložio da se na sjednicu pozovu predstavnici civilnog sektora i opštinske službe koje mogu doprinijeti rješavanju problema.

Bonus video: