Juventas: Što prije sprovesti ozbiljnu reformu i obezbijediti nezavisnost Javnog servisa

„Crnogorski građani i građanke nikada do kraja nijesu prihvatili tabloide i njihov diskurs, te smo uvjereni da neće prihvatiti da oni koje finansiraju iz svog džepa, rade na taj način i proizvode takve medijske sadržaje“, rekli su iz Juventasa

3724 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković

Nevladina organizacija (NVO) Juventas osudila je "tabloidne metode" kojima se, kako su kazali, menadžment i uredništvo Radio televizije Crne Gore (RTCG) obračunavaju sa članom svoje medijske kuće novinarom Zoranom Lekovićem.

„Crnogorski građani i građanke nikada do kraja nijesu prihvatili tabloide i njihov diskurs, te smo uvjereni da neće prihvatiti da oni koje finansiraju iz svog džepa, rade na taj način i proizvode takve medijske sadržaje“, rekli su iz Juventasa.

Podsjetili su da već duže traje sukob između, s jedne strane, menadžmenta i uredništva RTCG i s druge strane novinara RTCG Zorana Lekovića.

„Međutim, juče (08.10.) je u okviru Dnevnika emitovan prilog kojim se na krajnje neprimjeren način pokušava diskreditovati Leković i njegovi stavovi o uređivačkoj politici Nacionalnog javnog servisa. Ovim postupkom RTCG praktično kreće u otvorenu kampanju protiv svog novinara, ali i u obračun sa članovima/cama Savjeta i svima koji kritikuju njihov rad“, smatraju u Juventasu.

Novinari i novinarke, kako je saopšteno, moraju biti nezavisni i slobodni da izraze zabrinutost i sumnje na kršenje profesionalnih standarda u novinarskoj zajednici, naročito ako ta kršenja dolaze iz sopstvene medijske kuće.

„Ovo je posebno važno u slučaju Javnog servisa. U najnovijem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore ističe se zabrinutost zbog uredničke nezavisnosti i profesionalnih standarda RTCG, ali i zabrinutost za slobodu medija zbog nerješenih napada i učestalih pritisaka na novinare/ke“, navedeno je u saopštenju.

Nedopustivo je, kako su ocijenili, da u takvoj atmosferi, neposredno nakon objavljivanja Izvještaja, menadžment RTCG još jednom kreće u obračun sa svojim kritičarima.

„Sve navedeno, kao i nedavna presuda nikšićkog Osnovnog suda kojom se poništava kao nezakonito razrješenje Nikola Vukčević kao člana Savjeta RTCG, predstavljaju snažan pokazatelj da je neophodno što prije sprovesti ozbiljnu reformu Nacionalnog javnog servisa i pravnog okvira kojim se uređuje pozicija istog, u cilju postizanja većeg stepena nezavisnosti“, naveli su iz Juventasa.

Istakli su da nova vladajuća većina ne smije da krene istim putem sa namjerom da stavi RTCG pod svoju kontrolu, već mora uraditi sve da obezbijedi nezavisnost Javnog servisa od svih političkih i ekonomskih uticaja, pa i svojih.

„Samo je nezavisna RTCG kuća sa atmosferom poštovanja profesionalnih i etičkih standarda. Nedavni slučaj napada i pritisaka na novinarku Dušku Pejović, pokazao je da i nova većina lako može preći granice i ugroziti slobodu novinara/ki. Slični događaji se ne smiju ponavljati. Svi novinari/ke se moraju osjećati slobodno i zaštićeno“, stoji u saopštenju.

NVO Juventas, poručuju, ostaje dosljedan u borbi za slobodu medija u Crnoj Gori, razumijući značaj i vrijednost novinarstva za demokratske reforme, vladavinu prava i dobrobit društva uopšte.

Bonus video: