Vlada umalo napravila i aplikaciju da prati samoizolaciju

Iz Ministarstva je “Vijestima” rečeno da je u pitanju ideja “koja se razmatrala u prvom talasu koronavirusa”. Imali su podršku i AZLP na čijem je čelu Sreten Radonjić

10517 pregleda 38 reakcija 5 komentar(a)
Razmatrana mogućnost uvođenja aplikacije, Foto: Shutterstock
Razmatrana mogućnost uvođenja aplikacije, Foto: Shutterstock

Ministarstvo javne uprave (MJU) razmatralo je izradu aplikacije na mobilnim telefonima za kontrolu lica u samoizolaciji i za to je imala podršku Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP).

Iz MJU je “Vijestima” rečeno da je u pitanju ideja “koja se razmatrala u prvom talasu koronavirusa, a od koje se odustalo”.

Resor Suzane Pribilović tražio je od Savjeta AZLP mišljenje da li ima smetnji da se prilikom izrade aplikacije koriste podaci građana - ime i prezime, adresa samoizolacije, datum početka samoizolacije, broj telefona, email adresa, koji bi se obrađivali na serverima van Crne Gore u nekoj od zemalja članica Evropske unije (UN).

“MJU navodi da bi se aplikacija u ovim vanrednim okolnostima, pojačala kontrolu građana kojima je određena samoizolacija i spriječila ugrožavanje zdravlja ostalih građana, čime bi se spriječilo širenje koronavirusa”, navodi se u zahtjevu.

Savjet AZLP, na čijem je čelu predsjednik Sreten Radonjić, zaključio je sredinom marta da ona nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Odluka je donijeta istog dana kada je stigao zahtjev.

U obrazloženju koje potpisuje Radonjić navodi se da je Zakonom definisano da se obrada ličnih podataka vrši bez saglasnosti lica ako je to neophodno radi zaštite života i drugih vitalnih interesa lica koje nije u mogućnosti da lično da saglasnost. Dalje se navodi da je drugim članom Zakona propisano da se posebne kategorije ličnih podataka mogu obrađivati bez izričite saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju kad je obrada ličnih podataka neophodna radi otkrivanja, prevencije i dijagnostikovanja bolesti i liječenja lica, kao i radi upravljanja zdravstvenim službama, ako te podatke obrađuje zdravstveni radnik ili drugo lice koje ima obavezu čuvanja tajne i kad je to neophodno radi zaštite života ili drugih vitalnih interesa lica na koje se odnose lični podaci ili drugog lica koje ima obavezu čuvanja tajne.

Umjesto ove aplikacije, Vlada je odlučila, takođe na osnovu mišljenja Savjeta AZLP, dan kasnije da objavi imena lica u samoizolaciji.

Ustavni sud odlučio je u drugoj polovini jula pozitivno na inicijativu Građanske alijanse i donio odluku kojom se i zvanično ukida odluka o objavljivanju spiskova lica u samoizolaciji.

Bonus video: