Stižu knjige za osnovce u Tuzima

Posao, vrijedan oko 90.000 eura, dobio Zavod za udbženike i nastavna sredstva

1295 pregleda 1 komentar(a)
Zbog epidemije kasnio i početak školske godine, Foto: Shutterstock
Zbog epidemije kasnio i početak školske godine, Foto: Shutterstock

Osnovci sa teritorije opštine Tuzi ovih dana bi trebalo da dobiju besplatne udžbenike, kako je to ranije obećao predsjednik Opštine Nik Đeljošaj.

Udžbenike bi za oko 90.000 eura trebalo da dostavi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, navodi se u odluci koja je objavljena juče na Portalu javnih nabavki.

Iz Opštine su saopštili da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da se pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje može sprovesti u mjeri u kojoj je to neophodno, zbog izuzetne hitnosti prouzrokovane događajem koje naručilac nije mogao da predvidi, a koji nije prouzrokovan djelovanjem naručoca.

„Razlozi hitnosti za skraćenje roka za podnošenje ponuda je problem sa kojim se Opština Tuzi susrela odmah nakon proglašenja epidemije u Crnoj Gori, kad je došlo do uvođenja privremenih mjera karantina na cijeloj teritoriji Opštine Tuzi, a s tim u vezi i do neplaniranih troškova budžetom Opštine Tuzi za 2020. godinu“, navodi se u obrazloženju.

Tokom prvog talasa, Tuzi su imali najviši stepen zaraženih u odnosu na broj stanovnika, što je dovelo do toga da cijelo stanovništvo jednan period bude stavljeno u samoizolaciju.

U obrazloženju se dalje navodi da ovu nabavku nije bilo moguće sprovesti dok se nijesu planirala i obezbijedila finansijska sredstva Odlukom o izmjenama i dopunama budžeta Opštine Tuzi za 2020. godinu, koja je usvojena na Skupštini opštine 21. septembra a objavljena u Službenom listu nedjelju dana kasnije.

“Dok glavni razlog hitnosti za skraćenje roka za podnošenje ponuda je što su udžbenici neophodni u što kraćem roku zbog početka školske godine 2020/21“, navodi se u dokumentu na Portalu javnih nabavki.

Iz Opštine ističu da svi ovi razlozi predstavljaju sami po sebi događaje koje naručilac nije mogao da predvidi niti su prouzrokovani djelovanjem naručioca pa nije bilo moguće postupiti u rokovima propisanim za otvoreni postupak, ograničeni ili konkurentski postupak sa pregovorima.

Predsjednik Opštine saopštio je sredinom avgusta da su obezbijedili sredstva za finasiranje udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

“Imajući u vidu situciju u kojoj se nalaze roditelji, za pripremu svoje djece za novu školsku godinu, angažovali smo se maksimalno da im ovaj teret olakšamo”, kazao je tada Đeljošaj.

Školska godina počela je 1. oktobra, a Tuzi nisu bile jedina opština koja kasni sa dodjelom udžbenika. „Vijesti“ su ranije pisale da Ulcinj kasni sa nabavkom udžbenika, a na Portalu javnih nabavki se može vidjeti i da je Opština Budva prošle sedmice pokrenula postupak dopune udžbeničkog fonda za osnovce vrijednu 18.620 eura.

Bonus video: