Škole u Pljevljima i Nikšiću prelaze na učenje na daljinu radi očuvanja zdravlja djece

Iz Ministarstva su saopštili da će se vrtići posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena

46237 pregleda 211 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Škole u Pljevljima i Nikšiću od ponedjeljka prelaze na sistem učenja na daljinu, saopšteno je iz Ministarsta prosvjete, nakon što je Institut za javno zdravlje objavio listu kumulativne incidencije.

Kako se navodi, obustavlja se nastava u tim školama privremeno, a najkraće dvije nedjelje, zato što je kumulativna incidencija u tim opštinama prema najnovijem, današnjem presjeku, prešla 800/100 000.

Iz Ministarstva su saopštili da će se vrtići posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

"Time je počeo da se primjenjuje tzv. sistem "semafora" za škole koji, između ostalog, podrazumijeva da se nastava u školama u "crvenim" opštinama privremeno obustavlja i prelazi se na učenje na daljinu, ali sa stalnim konsultacijama i ispitivanjima u školi", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Napominju da će se praktična nastava stručnih škola sprovoditi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši onlajn.

"Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve.

Vrtići će se posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

IJZ izradio sistem "semafora"

Sistem “semafora” izradio je IJZ za potrebe prosvjete, i on podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama.

Tako u “crvenim” opštinama, navode iz Ministarsv,a, gdje je vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije preko 800/100 000, škole prelaze na rad na daljinu.

"Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100,000 biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski. Na skali su i "narandžaste" i "žute" opštine, sa određenim specifičnim detaljima rada škola na njihovoj teritoriji, o kojima će škole takođe biti obaviještene", zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: