Minobacači stižu na Sinjajevinu

Zakazano logorovanje i vježba Vojske Crne Gore od 19. do 23. oktobra

13991 pregleda 22 reakcija 19 komentar(a)
Uskoro vojna vježba na Sinjajevini (ilustracija), Foto: Igor Stojović
Uskoro vojna vježba na Sinjajevini (ilustracija), Foto: Igor Stojović

Vojska Crne Gore 19. oktobra ulogorovaće se na planini Sinajajevini i do 23. oktobra izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm.

To su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva odbrane, najavljujući da će javnost biti upoznata sa svim detaljima vježbe.

“Vojska Crne Gore će u skladu sa mjesečnim planom rada za oktobar 2020. godine organizovati stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm na vježbovno-strelišnoj prostoriji Sinjajevina, u periodu od 19. do 23. 10. 2020. godine. O svim detaljima javnost će biti upoznata, a posebno građani u opštinama Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Žabljak”.

Ministar odbrane Predrag Bošković ranije je najavljivao da će se poligon koristiti samo nekoliko dana kada lokalno stanovništvo ne boravi u okolnim katunima.

Stočari, međutim, tvrde da od početka mjeseca vojne patrole obilaze katune na Sinjajevini, presrijeću stočare i zahtijevaju od njih da se udalje sa pašnjaka od 15. oktobra.

To je prije par dana kazala predstavnica stočara sa Sinjajevine Mileva Jovanović, koja je pozvala građane da potpišu svjetsku peticiju i zaštite tu planinu i njene blagodeti.

Upotreba najvećeg crnogorskog pašnjaka za vojno-vježbališni poligon godinama podiže prašinu.

Tom naumu Vojske protivi se više desetina stočara i sakupljača ljekovitog bilja i njihove porodice, eko-aktivisti, zaljubljenici u prirodu, civilni sektor.

Početkom sedmice Građanska inicijatica “Sačuvajmo Sinjajevinu” pokrenula je svjetsku peticiju kojom zaštitu te planine traže i od čelnika Evropske unije. Naglasili su da od njih očekuju i da se ulazak Crne Gore u evropsku zajednicu uslovi ukidanjem vojnog poligona na toj planini.

Od Vlade Crne Gore zahtijevaju da uvaži želje svojih građana, zaštiti prirodu i započne pregovore sa lokalnim zajednicama kako bi Sinjajevina bila proglašena za zaštićeno područje u čijem će upravljanju i odlukama o namjeni učestvovati lokalno stanovništvo. Od nove vlade očekuju da se ukine odluka o uspostavljanju vojnog poligon na pašnjacima Sinjajevine i to u prvih 100 dana rada.

“Od odlazećeg rukovodstva Ministarstva odbrane tražimo da obustavi sve planirane aktivnosti na planini u ovoj i narednoj godini. Stočari Sinjajevine nisu sami u ovoj borbi, uz njih stoje ekološki aktivisti Crne Gore, ali i cijelog svijeta”, poručio je prije par dana koordinator GI Milan Sekulović.

Vlada je prošle godine odbila inicijativu GI SS da se Sinjajevina zaštiti, iako je ona putem portala “Glas građana - e-peticije” dobila podršku - prikupljena su 3.324 glasa.

Bonus video: