"Raspodjela sredstava netransparentna, neprecizna i nepoštena"

Kako je objašnjeno, na osnovu gore navedenog u Odluci koju je objavila Komisija se ne vidi na osnovu čega ili kojeg člana zakona je izvršena raspodjela sredstava tj na osnovu kojih kriterijuma

2391 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NVO Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS, i NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša incijativa” Podgorica obratili su se medijima ne bi li izrazili nezadovoljstvo povodom Odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštita lica sa invaliditetom od strane Komisije Ministarstva rada i socijalnog staranja od 09.10.2020. godine.

"Smatramo da je ova Odluka od strane Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama ( u daljem tekstu Komisija) a na osnovu procjene nezavisnih procjenjivača, kako je to definisano Zakonom o NVO članom 32a,b,v,g,d,đ,e,ž,z, netransparentna, neprecizna i na kraju možemo navesti nepoštena", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da na osnovu Javnog konkursa od 05.03.2020. godine „Zaštita lica sa invaliditetom i djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju“ za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, pozivaju se iste da koje imaju kapacitete i iskustvo prijave projekte na ovaj konkurs kojim mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta života LSI.

"Strateški ciljevi čijem ostvarenju će doprinijeti projekti NVO u 2020. godini su:

1.Unaprijeđeni vanistitucionalni oblici podrške LSI

2.Pluralizam usluga

3.Integracija djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao mladih, odraslih, starih lica sa invaliditetom u društvenu zajednicu u što većoj mogućoj mjeri.

Kroz podršku i pomoć djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao i mladim, odraslim i starim LSI, obezbjediće se uključivanje u društvo uz posvećivanje posebne pažnje licima kojima je neophodan najveći stepen podrške, koja zbog nepristupačnosti raznih usluga nisu u stanju da se uključe uzajednicu.

Zakonom o NVO član 32d. je precizirano koji su to Kriterijumi za raspodjelu sredstava. Raspodjela sredstava iz člana 32a stav 6 ovog zakona, kao i sredstava iz člana 32 stav 5 ovog zakona vrši se na osnovu sljedećih kriterijuma:

1) doprinos prijavljenog projekta, odnosno programa ostvarivanju javnog interesa i realizaciji strateških ciljeva u određenoj oblasti;

2) kvalitet prijavljenog projekta, odnosno programa;

3) kapacitet nevladine organizacije da realizuje prijavljeni projekat, odnosno program;

4) transparentnost rada nevladine organizacije.

Bodovanje projekata, odnosno programa iz člana 32a stav 6 ovog zakona, kao i iz člana 32 stav 5 ovog zakona, u okviru kriterijuma iz stava 1 ovog člana, vrši se prema mjerilima i na način koje propisuje Vlada tj na osnovu Uredbe o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa", naveli su oni.

Kako je objašnjeno, na osnovu gore navedenog u Odluci koju je objavila Komisija se ne vidi na osnovu čega ili kojeg člana zakona je izvršena raspodjela sredstava tj na osnovu kojih kriterijuma.

"Ako zanemarimo ovu pravnu činjenicu, pitamo se, ako su poštovani Kriterijumi za raspodjelu sredstava, na osnovu kojih kriterijuma su nevladine organizacije koje nisu roditeljska udruženja djece i mladih sa smetnjama u razvoju i OLSI, barem u svom nazivu, dobili ovoliko visok broj bodova po procjeni nezavisnih procjenjivača, koje uzgred rečeno mi ne poznajemo niti znamo ko je od njih procjenjivao projekte u Ministarstvu rada i socijalnog staranja na osnovu Javnog poziva u oblasti zaštita lica sa invaliditetom, naročito pod kriterijumom 3 i 4., ako se iste ne bave djecom i mladima sa smetnjama u razvoju i LSI i ako nemaju svoje članstvo" pojašnjavaju oni.

Oni su postavili pitanje pitanje, kako roditeljska udruženja koja se bave djecom i mladima sa smetnjama u razvoju više od dvadeset godina i koja za vrijeme pandemije Covid 19 virusa, ustvari, jedina pružaju usluge djeci sa smetnjama u razvoju, nisu po procjeni procjenjivača kompetentna da nastave sa istim.

"Pored krize izazvane pandemijom Komisija je ovom Odlukom još više unazadila tj onemogućila rad roditeljskih udruženja u ovoj i sljedećoj godini", smatrauz oni.

Kako su dodali, Komisija koja sačinjava rang listu i donosi Odluku o raspodjeli sredstava radi na osnovu bodovanja nezavisnih procjenjivača, "koji po našem mišljenju ne znaju ko šta radi, ko se sa kojom ciljnom grupom bavi, da li ima članstvo ili nema i ostala pitanja koja su veoma bitna za poštenu raspodjelu sredstava, što po formi oni i ne moraju da znaju, ali da li je to ispravna i poštena raspodjela".

"Mi pitamo javnost, resorna ministarstva i međunarodne organizacije koje se bave djecom i LSI, da li je bitno ispunjenje forme ili suštinska podrška roditeljskim udruženjima djece i mladih sa smetnjama u razvoju i OLSI, koje pružaju servise podrške i usluge djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i LSI - direktnim korisnicima i njihovim porodicama ili da se ovolika sredstva raspodjele radi ispunjenja forme ili nečeg trečeg", kaže se u sopštenju.

Oni su apelovali na na Komisiju i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, da objavi pored rang liste i broja bodova, listu na osnovu kojih kriterijuma i koji je broj bodova dodijeljen svakoj NVO od strane nezavisnih procjenjivača sa potpisom istih.

"Na ovaj način bi otklonili u ovom momentu sve opravdane sumnje na Odluku o raspodjeli sredstava i povećali transparentnost raspodjele koja je u zadnjih 20 godina bila predmet raznih špekulacija i sumnji", navodi se u saopštenju.

Bonus video: