Pokrenuti mlade da budu fizički aktivniji

„Istraživanje je pokazalo da 44,5 odsto mladih provodi više od šest sati pored kompjutera/telefona, dok preko 35 odsto mladih sjedeći provedi osam sati i više“, kazao je predsjednik SICG-a, Peko Vukadinović

1907 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Anketa o fizičkoj aktivnosti, koju je sproveo Savez izviđača Crne Gore (SICG), pokazala je da se trećina mladih ljudi uopšte ne bavi nekim fizičkim aktivnostima.

Anketa, koju je kreirala organizacija MoMSIC, koja okuplja studente medicine i ljekare, sprovedena je u Baru, Budvi, Rožajama i Nikšiću i obuhvatila je ispitanike između 15 i 30 godina.

„Istraživanje je pokazalo da 44,5 odsto mladih provodi više od šest sati pored kompjutera/telefona, dok preko 35 odsto mladih sjedeći provedi osam sati i više“, kazao je predsjednik SICG-a, Peko Vukadinović.

Istraživanje je realizovano u sklopu projekta „Budi zdrav, promijeni stav“, u okviru koga je urađena i aplikacija „Pokreni se“.

„Ova aplikacija koristi mladim ljudima, ali i svim građanima, da u svojoj neposrednoj blizini pronađu mjesto za sportsku rekreaciju (tereni na otvorenom, teretane na otvorenom, biciklističke staze, planinarske staze i slično). Aplikacija takođe sadrži tablicu sa energetskim vrijednostima hrane kao i savjetima za vježbu, kalkulator trošenja kalorija u zavisnosti od sporta/fizičke aktivnosti“, objasnio je Vukadinović.

Pomenutu aplikaciju, projekat, kao i rezultate istraživanja, Savez izviđača je proteklog vikenda predstavio u Baru, a svi posjetioci koji su aplikaciju preuzeli sa „Play store“-a dobili su poklone koje je SICG obezbjedio u saradnji sa brenodom „Protein.si“.

„Cilj je da naša aplikacije motiviše mlade ljude da promijene svoje navike i da iskoriste prednosti koje donosi aplikacije 'Pokreni se', a sve u cilju bolje zdravstvene slike kod mladih ljudi. Sport kao dominantna fizička aktivnost treba da bude izbor mladima“, poručio je Vukadinović.

Dodao je da će i u narednom periodu posvetiti više pažnje zdravim navikama kod mladih ljudi, kao i da je priroda najbolje mjesto za „obnovu i punjenje energije svih“.

Projekat „Budi zdrav, promjeni stav“ realizovan je u saradnji sa MoMSIC-om, a podržan je od strane Ministarstva sporta i mladih Crne Gore.

Bonus video: