Piva: Za 90 odsto manje gostiju nego lani

Iako su zbog novonastale situacije, kako je kazao, morali da redukuju poslove koji se tiču uređenja infrastrukture i unapređenja cjelokupnog ambijenta, ipak su, zahvaljujući projektima prekogranične saradnje, uspjeli da urade dosta toga.

2772 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od uređenih vidikovaca
Jedan od uređenih vidikovaca

Korona je poremetila ovogodišnju turističku sezonu u Crnoj Gori, a ni Pivljani nijesu ništa bolje prošli.

Prema riječima direktora Parka prirode (PP) “Piva“, Slobodana Delića, ove godine je broj gostiju za skoro 90 odsto manji u odnosu na 2019.

“Prošle godine je bilo evidentirano oko 37 hiljada posjeta, što na raftingu, što na Trnovačkom jezeru i na Stabanjskim jezerima. Ove godine na sve te tri lokacije bilo je oko 4.200. Taj izuzetno mali broj posjeta reflektovao se i na vrlo mali broj noćenja, tako da je sezona generalno bila loše“, kazao je Delić “Vijestima“.

Loša sezona, kako je rekao, odraziće se na finansijske prihode svih turističkih radnika, pa i PP “Piva“ koji je do sada uspijevao da obezbjeđuje samostalno funkcionisanje u finansiranju.

“Poslije par sezona koje su iz godine u godinu bile sve bolje, od ove se očekivalo da bude skok unaprijed čitave turističke ponude Pive, a time i uspjeha svih zaposlenih u turizmu. Međutim, desio se kolaps izazvan globalnim problemom i moramo se nositi sa njima“, kazao je direktor Parka koji ima osam stalno zaposlenih.

Prošle godine su imali isto toliko i sezonskih radnika, dok su ove zaposlili samo dva, i to preko projekta “Neka bude čisto“ koji je finansirao Zavod za zapošljavanje.

“Od države nijesmo dobili nikakvu pomoć. Slali smo mejlove, ali su nas odbili sa stavom da smo osnovani od strane Opštine i da od nje treba da tražimo pomoć. Mislim da bi sve male opštine koje su definitivno ugrožene koronom trebalo da budu pomognute od strane države. Toga nažalost ovdje nije bilo. Opština nam je izašla u susret da prebrodimo ove teške momente“, kazao je Delić.

Iako su zbog novonastale situacije, kako je kazao, morali da redukuju poslove koji se tiču uređenja infrastrukture i unapređenja cjelokupnog ambijenta, ipak su, zahvaljujući projektima prekogranične saradnje, uspjeli da urade dosta toga.

“U tim projektima smo partneri. Jedan projekat realizuju opštine Plužina i Foča, drugi Centar za proučavanje i istraživanje ptica, pa smo dosta stvari, koje su naše svakodnevne aktivnosti, uspjeli da kroz te projekte realizujemo. Napravili smo plutajući ponton na jezeru, odradili stijenu za slobodno penjanje, napravili osmatračnice za posmatranje ptica i životinja, nabavili smo deset kajaka, markirali jednu pješačku stazu preko Pivske planine“, ističe Delić.

NVO Green home je u Crkvičkom Polju uradila 16 kilometara dugu biciklističku stazu i postavila mobilijar na nekoliko vidikovaca.

“Kada se sve sabere, ipak je dosta stvari odrađeno u teškoj godini. Zajedno sa drugarima iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica urađene su obuke za zaposlene. Sa njima smo prije nekoliko dana uhvatili medvjeda koga smo označili odašiljačem na osnovu koga ćemo moći da uradimo telemetrijsko praćenje. To je mnogo značajna stvar, s obzirom da je to drugi medvjed uhvaćen u Crnoj Gori. Prvi je u Biogradskoj gori uhvaćen nakon godinu dana, a mi smo ovoga uhvatili nakon tri dana, što dosta govori o bogatstvu životinjskog svijeta u zaštićenom području i još jednom potvrđuje da nije zaštićeno slučajno“, naglasio je Delić. Do Soko grada i stećaka su asfaltirali put, a čekaju da od Ministarstva kulture dobiju odobrena sredstva za uređenje Soko i Taban grad. Nadaju se da će u narednu turističku sezonu ući sa novim turističkim proizvodom - renoviranom kulom Lazara Sočice koja će postati Centar za posjetioce, mjesto gdje će posjetioci moći da se upoznaju sa istorijom i prirodom tog kraja.

Bonus video: