Dragašu ponovo mandat na četiri godine

Iako je, navodno, razmišljao da odustane od nove funkcije, bivši poslanik DPS-a Suad Numanović ipak nije podnio ostavku na mjesto direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, tvrde izvori “Vijesti”

17548 pregleda 94 reakcija 14 komentar(a)
Dragašu novi mandat, Numanović nije podnio ostavku, Foto: Savo Prelević
Dragašu novi mandat, Numanović nije podnio ostavku, Foto: Savo Prelević

Aktuelni direktor “Montefarma” Radoman Dragaš, drugi put je imenovan za rukovodioca te apotekarske ustanove, saznaju “Vijesti”.

Njega je odlazeći ministar zdravlja Kenan Hrapović imenovao na tu funkciju, na period od četiri godine.

Hrapović juče nije odgovorio koga je izabrao za direktora “Montefarma”, po javnom konkursu od kraja avgusta, ali ni ko će obavljati funkciju direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Iako je, navodno, razmišljao da odustane od nove funkcije, bivši poslanik DPS-a Suad Numanović ipak nije podnio ostavku na mjesto direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, tvrde izvori “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, na konkurs za direktora “Montefarma” prijavili su se Dragaš, ovlašćeni interni revizor u “Montefarmu” Atina Vuksanović i specijalista opšte i vaskularne hirurgije Goran Batrićević. Uslovi za rukovodioca bili su da je diplomirani farmaceut, doktor medicine, dilplomirani ekonomista ili pravnik, sa pet godina radnog iskustva. Mjesečna zarada direktora “Montefarma”, kako piše u konkursu, iznosi 950 eura. Krajnji rok za izbor novog direktora istekao je 10. oktobra, a nije poznato kada je Hrapović imenovao Dragaša.

Ministar zdravlja Hrapović (Socijaldemokrate) početkom septembra za direktore je izabrao čelnike ustanova koji su kao vršioci dužnosti od marta mjeseca pokrivali te funkcije. Iz njegovog resora “Vijestima” nisu odgovorili na osnovu kojeg propisa su direktori imenovani i zašto nije raspisan javni konkurs. Zakon o zdravstvenoj zaštiti je jasan - direktora zdravstvene ustanove, čiji je osnivač država, imenuje i razrješava ministar na osnovu javnog konkursa. “U slučaju prestanka mandata direktoru zdravstvene ustanove, nadležni organ za imenovanje direktora može odrediti vršioca dužnosti do imenovanja direktora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”, piše u članu 74 ovog zakona.

Direktorima 24 zdravstvene ustanove - domova zdravlja i opštih bolnica mandat je istekao početkom marta, ali je Ministarstvo zdravlja tada naložilo svima koji su raspisali konkurs da ga povuku.

Ubrzo je raspisan novi konkurs, koji je trajao 15 dana, ali kandidati nisu izabrani. Direktori su ostali vršioci dužnosti sve do početka septembra, kada su izabrani na četvorogodišnje mandate, bez raspisivanja novog konkursa.

Bonus video: