Obradović podržao mještane MZ Kaludra u blokiranju puteva

„Primjetno je da navedena firma pojačava dinamiku eksploatacije šume na tom prostoru nakon 30. avgusta, što naročito ostavlja sumnju na zakonitost poslovanja, a ujedno pojačava revolt mještana. Više je nego očigledno da postoji direktna veza između ubrzane sječe šume poslednjih nedelja i perioda formiranja vlasti, odnosno procesa promjene vladajuće garniture. Vjerovatno da koncesionar želi da u punom kapacitetu iskoristi dobijene povoljnosti od odlazeće vlasti, uz svijest o brojnim nezakonitostima i bojazni skorašnje provjere od strane nezavisnih institucija i oduzimanja istih“ – kazao je Obradović

8657 pregleda 170 reakcija 2 komentar(a)
Obradović, Foto: Privatna arhiva
Obradović, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović (Demokrate) u potpunosti je podržao mještane Mjesne zajednice Kaludra koji su juče i danas blokirali puteve u tom selu i ne dozvoljavaju koncesionaru da izvlači šumsku građu.

On je kazao da kao predsjednik Skupštine opštine Berane izražava puno razumijevanje prema mještanima Mjesne zajednice Kaludra, koji se, kako je rekao, godinama bore za svoja prava i ukazuju na očigledne nezakonitosti u postupcima koncesionara DOO ”Nikola”.

„Primjetno je da navedena firma pojačava dinamiku eksploatacije šume na tom prostoru nakon 30. avgusta, što naročito ostavlja sumnju na zakonitost poslovanja, a ujedno pojačava revolt mještana. Više je nego očigledno da postoji direktna veza između ubrzane sječe šume poslednjih nedelja i perioda formiranja vlasti, odnosno procesa promjene vladajuće garniture. Vjerovatno da koncesionar želi da u punom kapacitetu iskoristi dobijene povoljnosti od odlazeće vlasti, uz svijest o brojnim nezakonitostima i bojazni skorašnje provjere od strane nezavisnih institucija i oduzimanja istih“ – kazao je Obradović.

Da postoje brojne nezakonitosti u poslovanju navedene firme, tvrdi predsjednik SO Berane, potvrđuju sudske presude iz prethodnih godina u koje je imao uvid.

„Naime, koncesionar koji godinama unazad pravi problem mještanima i koji sistematski eksploatiše šumsko bogatstvo, u postupku dobijanja koncesije falsifikovao je elementarne uslove koji se odnose na broj zaposlenih, što se i pominje u presudi kojom je Upravni sud Crne Gore poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Uprkos tome, pomenuti koncesionar i dalje nesmetano eksploatiše Kaludarske šume“ – kaže Obradović.

On dodaje da je sistematsko uništavanje šume propraćeno nepoštovanjem ograničenja težine tereta na putevima, čime se putni pravci, uključujući i one koji vode do domova mještana Kaludre, potpuno uništavaju, pa koncesionar pored direktne, pričinjava i indirektnu štetu uništavajući elementarne uslove za život mještana.

„Već decenijama privilegovani tajkuni koriste parapolitički sistem koji je svih ovih godina građen kako bi im omogućio da na legalan način otimaju od građana. Sijeku se hiljade kubnih merata građe u šumama na sjeveru, dok se lokalno stanivništvo raseljava zbog nemogućnosti da obezbijedi iole pristojne uslove za život, ekspolatatori su stekli enormno bigatstvo. Uplašeni promjenama koje su došle, koriste vakum koji je nastao u procesu preuzimanja vlasti kako bi posjekli što više stabala i ostvarili što veću dobit“ – rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, mještani su se više puta do sada obraćali nadležnim institucijama, a njihov današnji izlazak na put nije želja da krše zakone već pokušaj da ukažu na životne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

„Očekujem da će uskoro nezavisne institucije ove države konačno stati na put onima koji ne poštuju ni državu, ni opštinu, ni građane, niti našu prirodu, već poštuju samo svoj džep. Građani zaslužuju pravdu i pravo na život dostojan čovjeka 21. vijeka“ – kazao je Obradović.

Bonus video: