URA: Šume se nemilice sijeku, nova Vlada tome da stane na put

Rješenje za te kriminalne radnje, osim formiranja moratorijuma do preuzimanja resornog ministarstva i Uprave za šume, je i preispitivanje svih dosadašnjih ugovora o koncesijama, kao i finansijsko preispitivanje poslovanja, smnatraju u URI

3199 pregleda 1454 reakcija 5 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

,,Da odlazeća vlast ima trunke savjesti i odgovornosti, zbog tajkuna koji grabe posljednje momente da iskoriste višedecenijske privilegije i nemilice uništavaju šume na sjeveru Crne Gore, hitno bi uvela moratorijum na sječu šuma do formiranja nove Vlade. No, znajući da je suludo tako nešto očekivati od njih, prvi zadatak nove Vlade biće izrada detaljnog plana koji bi podrazumijevao racionalno i održivo gazdovanje šumskim blagom“, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako navode iz ove partije, zbog kriminala koji posljednjih dana uzima maha, neophodno je da država što prije formira komisiju čija će dužnost, osim da zabrani dalju sječu, biti i da kontroliše da se iz šuma izvlači samo ono što je do sada već posječeno.

,,Danima već svjedočimo vapajima malih drvoprerađivača i građana sa područja Berana, Andrijevice i Plava, ali i drugih opština na sjeveru, koji traže zabranu sječe šume, zbog nekoliko tajkunskih preduzeća koja se hvataju za posljednje slamke spasa i iskorišćavaju preostalo vrijeme do formiranja nove Vlade. Poznato je da već godinama šumama na sjeveru gazduje nekoliko firmi, čiji su vlasnici bliski odlazećoj vlasti. One su do sada, na godišnjem nivou, od šuma ostvarivale dobit koja se mjeri u milionima eura, a znajući da sa promjenom vlasti ostaju i bez šuma i bez novca, gramzivo otimaju preostale resurse“, navode iz URE.

Rješenje za te kriminalne radnje, osim formiranja moratorijuma do preuzimanja resornog ministarstva i Uprave za šume, je i preispitivanje svih dosadašnjih ugovora o koncesijama, kao i finansijsko preispitivanje poslovanja, smnatraju u URI.

,,Zbog toga moramo što prije izglasati Zakon o porijeklu imovine. Potrebno je istražiti ko je i koliku korist imao od gašenja drvoprerade na sjeveru Crne Gore, a to ne može biti urađeno dok ovaj zakon ne bude na snazi. Sječa šuma nikada nije bila brutalnija i beskrupuloznija, i tome se hitno mora stati na kraj. Šume Crne Gore su šume svih njenih građana, a ne samo pojedinaca željnih novca”, zaključuju iz URE.

Bonus video: