obratili se visokim državnim zvaničnicima

Udruženje roditelji: Riješiti ključne probleme roditelja u Crnoj Gori

“Iako vjerujemo da biste ovoga morali i sami biti svjesni, udruženje Roditelji ima potrebu da vam skrene pažnju na probleme roditelja u Crnoj Gori koji iz dana u dan postaju sve kompleksniji”, navodi se u dopisu

6838 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje Roditelji zatražilo je od najviših državnih zvaničnika i nadležnih institucija da se hitno riješe ključni problemi roditelja u Crnoj Gori koji, kako su naveli iz udruženja, postaju sve kompleksniji.

Iz Udruženja su uputili jedinstveni dopis predsjednicima države, Skupštine i Vlade – Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću i Dušku Markoviću, predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutinu Simoviću i ministrima prosvjete i zdravlja, Damiru Šehoviću i Kenanu Hrapoviću.

“Iako vjerujemo da biste ovoga morali i sami biti svjesni, udruženje Roditelji ima potrebu da vam skrene pažnju na probleme roditelja u Crnoj Gori koji iz dana u dan postaju sve kompleksniji”, navodi se u dopisu.

Iz Udruženja su naveli da u Crnoj Gori postoje roditelji koji rade i zarađuju za svoju porodicu i pokušavaju da obezbijede osnovne životne potrebe u ovim teškim vremenima.

Oni su podsjetili na roditelje koji imaju djecu do 12 godina koja idu u školu, kao i mlađu djecu koja idu u vrtić ili školu po modelu koji predviđa boravak od po sat i po do dva.

“Roditelji koji djecu ne šalju u vrtić jer poštuju preporuke institucija da ih ne dovode u predškolske ustanove da bi se koronavirus manje širio, koji imaju djecu od prvog do šestog razreda koja prate online nastavu od kuće (za sada u Nikšiću i Pljevljima)”, dodaje se u dopisu.

Iz Udruženja su podsjetili i na roditelje koji imaju djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a koja čak ni ako imaju 13, 14 ili 15 godina ne mogu sama da prate nastavu na daljinu, i asistente u nastavi imaju samo na daljinu.

“Roditelji koji sami podižu djecu tj. samohrani su i suočavaju se sa svim prethodno navedenim sami, koji rade u institucijama koje su bile izuzete sa lista za plaćeno odustvo prethodnih mjeseci i pokušavali su da iznađu načine porodične organizacije dok državu, čiji su građani i poreski obaveznici nije briga za njih”, kaže se u dopisu.

Iz Udruženja su naveli da postoje roditelji koji nemaju novca da obezbijede internet i uređaje za praćenje online nastave za djecu.

Oni su pozvali nadležne da učine da roditelji čija djeca prate online nastavu u opštinama u kojima važe posebne mjere uvedene zbog korone, imaju pravo na plaćeno odsustvo.

“Molimo vas da bude donijeta posebna mjera koja će to pravo da omogući i da ne dozvolite da se, kao u prethodnom periodu (avgust-septembar), prebacuje odgovornost i ignorišu ovi životni problemi koji tište ogroman broj roditelja u Crnoj Gori”, poručili su iz Udruženja.

Oni su zamolili nadležne da jasno i precizno bude napisana mjera da roditelji djece do 12 godina, koja ne pohađaju nastavu u školama, imaju pravo na plaćeno odsustvo i da država obezbjeđuje subvencije za njihove zarade.

“Razumijemo da je kompletna ekonomija u problemu, ali će biti u još većem jer će roditelji ostajati bez posla, ako se ovakvo ponašanje institucija nastavi”, naveli su iz Udruženja.

Oni su apelovali da roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, koji imaju osnovce i srednjoškolce, bude omogućeno plaćeno odsustvo u toku trajanja online nastave “jer nije bitno koliko godina imaju, već je važno samo to da ne mogu da prate samostalno online nastavu”.

“Da se uradi sve što je moguće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, da u školama, koje budu održavale nastavu u učionicama, bude obezbijeđen produženi boravak za djecu najmanje prvi razred, i da on bude u trajanju do 16 sati, kako bi roditelji mogli da rade i obavljaju svoje poslovne obaveze”, kazali su iz Udruženja.

Oni su predložili da se obezbijedi dodatna radna snaga, odnosno da se zaposle prosvjetni radnici koji bi mogli da budu podrška tom cilju.

“Da se hitno definiše spisak porodica koje ne mogu da obezbijede internet i uređaje za praćenje nastave kod kuće, da im se omogući takav vid podrške”, dodaje se u dopisu.

Iz Udruženja su kazali da se nadaju da će se konačno prepoznati važnost tih ključnih problema koji tište roditelje u državi u ovom trenutku.

“I da ćete pod hitno nešto uraditi da se oni rješavaju, jedan po jedan. Vjerujemo u vašu volju, i pozivamo vas na djelovanje”, zaključuje se u dopisu.