Krtoljani traže da Morsko dobro ne popušta "Brivu"

Okupljeni građani tvrde da im je Bujković navodno prijetio i da ih je snimao kamerama sa telefona i sa drona, zbog čega su oni pozvali policiju

10054 pregleda 36 reakcija 7 komentar(a)
Danas na Obali Đuraševića, Foto: Siniša Luković
Danas na Obali Đuraševića, Foto: Siniša Luković

Na mulu Bazdanj u Krtolima ponovo je došlo do pojačanih tenzija i okupljanja večeg broja mještana Krtola koji blokiraju to mjesno pristanište na Obali Đuraševića, nastojeći da na taj način kako kažu, spriječe kompaniju „Briv Construction“ iz Kotora da ovdje ponovno na duže vrijeme priveže neko od svojih brojnih hidrograđevinskih plovila.

Mještani koji još od petka u manjem ili većem broju danonoćno dežuraju na mulu Bazdanj spriječavanjući da uz njega pristane „Brivov“ trajekt „Vasilije“ koji bi ovdje kako navode iz te forme, trebalo da iskrca jedan veliki bager-gusjeničar, i imali su verbalne okršaje sa vlasnikom te kompanije Vojislavom Bujkovićem koji sa pojavio na licu mjesta.

Okupljeni građani tvrde da im je Bujković navodno prijetio i da ih je snimao kamerama sa telefona i sa drona, zbog čega su oni pozvali policiju.

Na licu mjesta bio je i Jovo Radonjić, predstavik za Tivat JP Morsko dobro koje je upravljač mjesnim pristaništem mulo Bazdanj na Obali Đuraševića, kao i predsjednik Mjedne zajednice Krtoli Savo Klakor.

Trajekt „Vasilije“ koji je protekla četiri dana bio vezan za dvije plutače, na par desetina metara od mjesnog pristaništa na kome je trebalo da iskrca bager, nešto poslije 12 časova se udaljio iz ovog akvatorijuma, ali to nije motivisalo građane da odustanu od blokade i dežurstava na obali koji će se, kako kažu nastaviti do daljnjega.

Krtoljani ističu da više „ni po koju cijenu“ neće dozvoliti da se „Brivova“ plovila vežu i duže vrijeme stacioniraju na mulu Bazdanj kao što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko godina, već da insistiraju da država konačno sistemski riješi ovaj problem.

I mještani, kao što to sa druge strane smatra i menadžment „Briva“, misle da je sistemsko rješenje dugotrajnog problema to da se kotorskoj hidrograđevinskoj firmi, ali i svim drugim vlasnicima sličnih tehničkih ili turističkih plovila koja nisu u redovnoj radnoj ekspolatciji, od strane države odrediti adekvatno mjesto u Boki gdje bi oni mogi da na duže vrijeme stacioniraju ta plovila kada ona nisu u radnom pogonu i da pri tome, ne smetaju nikome drugome kao što je to bio slučaj godinama na mulu Bazdanj gdje su ta plovila i aktivnosti koje su se na njima odvijale, štetno djelovale na mještane koji žive u obližnjim kućama i njihovo bavljenje turizmom.

Istovremeno, mještani poručuju da će po svaku cijenu braniti svoj životni prostor i da neće dozvoliti da se mulo Bazdanj koristi drugačije od onoga što mu je osnovna svrha – kratkotrajno pristajanje turistilčkih i ribarskih plovila radi ukrcaja i iskrcaja putnika i tereta, ali ne nikako dugotrajno stacioniranje brodova na ovom mjestu.

Mještani tvde da po njihovim sazanjima, rukovodstvo Morskog Dobra namjerava da izađe u susret „Brivu“ i omogući toj kompaniji da trajekt „Vasilije“ ponovno „na kraći period“ veže uz mulo Bazdanj, zbog čega će njihovi predstavnici danas otići u Budvu i u direkciji Morskog Dobra insistirati na poštovanju zakona koji kažu, takvo nešto ne omogućava.

Advokat mještana Krtola Petar Samardžić u ponedjeljak je ponovno, peti put podnio Lučkoj kapetaniji Kotor i Inspekciji sigurnosti plovidbe prijavu protiv „Briva“ zbog „bespravnog zauzimanja i uzurpiranja državne imovine - javnog pristaništa“ u Krtolima i ponovno insistirao na uklanjaju trajekta „Vasilije“, remorkera „Krsto“ i dvije nelegalno postavjene privezne plutače iz akvatorijuma mula Bazdanj.

Za remorker i plutače inspekcija sigurnosti je već donijela izvršno rješenje o uklanjaju koje bi u djelo nakon isteka roka za žalbe 23. oktobra, trebalo da sprovede Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Vlasnik „Briv Constructiona“ Vojislav Bujković nije želio da za „Vijesti“ komentariše jučerašnja zbivanja na Obali Đuraševića.