KOR: Posljednji trenutak za spas Sinjajevine, odlazeći ministar želi da ga istorija pamti kao uništitelja

"Ideja je da svi skupa pokažemo da se u regionu mora zaustaviti uništavanje šuma, pitkih rijeka, planine, vazduha... Nadamo se da ćeno skupa skrenuti pažnju međunarodne javnosti, naročito Evropske unije, koja nam može pomoći u borbi za očuvanje zdrave životne sredine", kazali su iz KOR-a

9573 pregleda 87 reakcija 2 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Igor Stojović
Sinjajevina, Foto: Igor Stojović

Eko-aktivisti zemalja bivše Jugoslavije u petak 16. oktobra 2020. godine će, simbolično u pet do 12, napraviti performans u više gradova Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kojim žele upozoriti nadležne da je dosta uništavanja prirode.

Koalicija za održivi razvoj (KOR) tog dana biće ispred Ministaratva odbrane, jer odlazećem ministru Predragu Boškoviću još jednom žele poručiti da će od njegovog suludog nauma braniti pašnjake Sinjajevine.

To su saopštili iz KOR-a, objašnjavajući da je akcija "Ne ministre!", međunarodni protest, koji je nastavak saradnje sa ekološkim nevladinim organizacijama sa kojima su na Fruškoj gori potpisali sporazum.

"Borci za očuvanje prirode u petak će se u više gradova organizovati performans čiji je idejni tvorac naša partnerska organizacija iz Hrvatske, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra. Ideja je da svi skupa pokažemo da se u regionu mora zaustaviti uništavanje šuma, pitkih rijeka, planine, vazduha... Nadamo se da ćeno skupa skrenuti pažnju međunarodne javnosti, naročito Evropske unije, koja nam može pomoći u borbi za očuvanje zdrave životne sredine", kazali su iz KOR-a.

Objašnjavaju da su, iako problema u Crnoj Gori ima previše, odabrali da ovog puta stanu ispred MO, jer je poslednji trenutak za spas Sinjajevine.

"Svjesni da odlazeći ministar želi da ga istorija upamti kao uništitelja i da taj "stručnjak" opšte prakse naježen zbog gubitka fotelje ubijajući planinu pokušava da se osveti za izborni poraz, još jednom ćemo mu poručiti da ćemo Sinjajevinu braniti životima", kazali su iz KOR-a.

Oni objašnjavaju da je međunarodna saradnja dogovorena prije godinu, a da je nedavno na međunarodnoj Tribini – Zeleno ne poznaje granice najavljeno više akcija.

"Ovog puta članovi više Inicijativa i Udruženja koje se bore protiv korupcije i kriminala, za očuvanje nacionalnog blaga, održaće polusatni performans ispred određenih Ministarstava u svojim gradovima. KOR će biti ispred Ministarstva odbrane, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija (Hrvatska) biti će ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Zagrebu, 'Čuvari/ke Fruške gore' ispred zgrade Nacionalnog parka Fruška gora u Sremskoj kamenici, 'Odbranimo Košutnjak'ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine u Beogradu, a udruženje 'Eko forum Zenica' ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona u Zenici".

Iz tih udruženja poručuju da su kriminal i korupcija podjednako zastupljeni u svim zemljama regiona, a da se oni bore protiv pretjerane sječe šuma, izgradnje sve većeg broja nelegalnih, privatnih mini hidroelektrana kojima se uništavaju prirodni vodotokovi, zagađivanja vazduha i okoline, izgradnje opasnih centara za upravljanje otpadom, hidrauličkog frakturiranja, uništavanje pašnjaka zbog izgradnje vojnog poligon..

"Odlučili smo zajednički reći 'Dosta je' i to pomoću slogana "NE, MINISTRE!" Asocirala nas je politička satira iz ’80-ih godina prošlog vijeća - Yes, minister! Mi poručujemo glasno "NE, MINISTRE!" Što će sve udruženja, inicijative i organizacije poručiti svojim ministrima i vladi, doznat ćete u petak, 16. oktobra 2020.god. U svim gradovima performans počinje u 11 sati i 55 minuta", poručili su iz hrvatske Vidre.

Udruženi eko-aktivisti objašjavaju da je KOR izabrao MO, jer žele reći NE uništavanju pašnjaka zbog izgradnje vojnog poligona.

Eko forum Zenica (BiH) Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva – zbog moratorija na izdavanje koncesija za mini hidroelektrane u Zeničko-dobojskom kantonu, a Čuvari/ke Fruške gore traže obustavu sječe šuma na Fruškoj Gori.

Udruženje Odbranimo Košutnjak bori se za Košutnjak, zaštićeno prirodno dobro, odnosno protiv devastacije i pretvaranje zelene oaze u građevinsko zemljište.

Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija – fokusirani su na borbu protiv korupcije i kriminala vezano za šumska zemljišta.

Bonus video: